Magiska världar och dörrar som leder dit

helena-top
För två år sen köpte jag in en bok till biblioteket som jag sen lånade med mig hem för att framsidan var fin och omfånget alldeles lagom (de magiska ca 150 sidorna). Och herregud! Om det inte vore lite för mycket att använda uttrycket ”öppna en dörr till en annan värld” i det här sammanhanget så skulle jag göra det.

Every heart a doorway heter boken och den är skriven av Seanan McGuire. Boken är den första i en serie om hittills fem böcker (en sjätte planeras till januari nästa år). Handlingen kretsar kring en skola för unga som gått genom portaler till andra världar och sedan kommit tillbaka. Det är berättelser om förlust, sorg, kamp för att återanpassa sig och framförallt om längtan tillbaka. Världarna som besökts och besöks är väldigt olika, där finns mörka sagovärldar, nonsensvärldar, hela universum där allt är gjort av godis…

Och det är mörkt, kolsvart faktiskt. Döden finns här ständigt, den stillsamma vita och den kletigt blodröda. Instängdheten, längtan tillbaka och bort, rädslan, depressionen… Det är alldeles, alldeles fantastiskt.

Förra året vid den här tiden meddelade förlaget att bokserien skulle bli tv-serie. Jag hittar ingen mer info och Corona har ju förskjutit och ställt in både det ena och det andra, men jag hoppas verkligen att det blir något av planerna till slut. Och i väntan på det kan jag bara råda er att läsa böckerna och låta er svepas in i mörkret. På ett bra sätt.

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →