Kategorier
Kulturkoll

Kulturkollo tipsar om I Know This Much Is True

helena-top

Ja, vädret har mycket mer att önska (i skrivande stund iallafall), men då är det inte fel att tipsa om en TV-serie. Men ett varningens ord! Jag är en mörkervurmare och eländesläsare, så om du söker något som kan uppmuntra dig så är detta tips inget för dig.

Serien I know this much is true i sex delar baseras på en bok av Wally Lamb (med samma titel). Mark Ruffalo spelar de båda tvillingarna Dominick och Thomas Birdsey. Dominick är bitter och arg och är övertygad om att hans familj är fördömd då all världens tragedier verkar drabba dem (inte en helt långsökt tanke faktiskt med tanke på allt som händer en och samma familj). Thomas har paranoid schizofreni och tror sig vara förföljd och övervakad samt övertygad om att människan behöver gottgöra sina handlingar gentemot Gud. Det senare resulterar i att han går in på stadens bibliotek och hugger av sig sin hand.

Thomas hamnar efter detta på ett hårdbevakat mentalsjukhus och Dominick tar på sig uppgiften att få brodern utskriven. Samtidigt – genom Dominick – får vi tillbakablickar på brödernas uppväxt och familjehistoria. Det är en obarmhärtig historia – full av mörker och elände.

 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.