Kategorier
Kulturkoll

Kulturkollo tipsar: 3 x dokumentärer

Lotta

SVT Play är en guldgruva när det gäller dokumentärer. Här är tre som jag vill tipsa vidare om:

Marianne & Leonard: Words of love

Den vackra men tragiska kärlekshistorien mellan Leonard Cohen och hans norska musa Marianne Ihlen. Deras kärlekssaga började på den idylliska grekiska ön Hydra under 1960-talet där de var en del av en bohemisk gemenskap bestående av artister, författare och musiker. Filmen fokuserar på deras relation från de härliga dagarna på Hydra, en tid av fri kärlek och öppna relationer, till hur deras kärlek drev Leonard att utvecklas till en framgångsrik musiker. Jag blir så intresserad av Marianne som person, och skulle gärna vilja veta mer om denna kvinna. Kan ses till 22 januari 2021.

Bombay Beach

Bombay Beach är ett av Kaliforniens fattigaste områden. Här lever udda existenser som Benny, CeeJay och Red tätt ihop vid en konstgjord strand mitt i öknen, i skuggan av den amerikanska drömmen. Den är poetisk, vacker, gripande, och som en helt egen planet. Kan ses till 30 september 2020.

Flotten

Sommaren 1973 reste sex kvinnor och fem män med en flotte över Atlanten i ett av världshistoriens märkligaste vetenskapsexperiment. Syftet var att studera våld och konflikter men expeditionen blev snabbt omskriven i världspressen som “sexflotten”. Kapten ombord var svenska Maria Björnstam. Fyrtio år senare återförenas hon med delar av besättningen på en kopia av den ursprungliga flotten för att tillsammans ta reda på vad som egentligen hände under den tre månader långa och livsfarliga resan. Här blandas filmmaterial från flotten med rekonstruktion av händelserna i studio, och det blir ett speciellt och annorlunda upplägg. Vad var det som hände under experimentet? Kan ses till 23 oktober 2020.

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.