Kategorier
Kulturkoll

Demokrati, språk och inkluderande arbete – min bokmässetorsdag

helena-top

Jag insåg snabbt mina begränsningar och förstod att jag inte förmår rapportera live från bokmässan i år, att ta in och formulera samtidigt blir för mycket för min utmattningshjärna. Här följer därför en efterhandskonstruerad rapport av torsdagens seminarieerfarenheter.

Att tillsammans ta ansvar för demokratin
Ett år som detta känns demokratifrågorna extra viktig för många, så också denna bibliotekarie. Dagens första seminarium blev för mig ett samtal mellan Johan Hirschfeldt, Johanna Hansson, Johannes Klenell, Adam Cwejman och Anne Lagercrantz. Samtalet kom att kretsa kring bibliotekets roll som kunskapsförmedlare och arena för fri åsiktsbildning i ett samhälle där extremism gör sig påmind och där frågor som dessa inte är enkla att hantera.

Samtalet kom delvis att kretsa kring inköpsfrågan och panelen var överens om att allt/det mesta ska köpas in om efterfrågan finns och väljer biblioteket att inte köpa in så ska argumenten för det vara sakliga. Johanna Hansson återkom till att bibliotekarieyrkets legitimitet ligger i att kunna hantera svåra situationer med saklighet. Det tycker jag är tänkvärt, det finns en viktig grundfråga där som vi behöver ta i och den handlar om vad en bibliotekarie är och ska vara.

Det jag främst bär med mig efter seminariet är känslan av att det är viktiga saker vi gör ute på biblioteken, och med mod och saklighet kan vi fortsätta göra det, men vi behöver få känna att vi inte är så förtvivlat ensamma (och att få komma till bokmässan och lyssna till såna här samtal ger i alla fall mig den där tillsammanskänslan). Jag tycker också det är viktigt att tänka över det som väl någonstans var kontentan vid seminariet, att detta är svåra och komplexa frågor, och det måste det få vara, det är bra att vi tvingas hantera och fundera över sånt som kanske vid första anblick verkar enkelt för att sen visa sig vara en hel skog av å ena sidan och å andra sidan.

Rasismens inverkan på det politiska samtalet
Fortsatt fokus på demokratifrågor och hur de svåra frågorna påverkar vår vardag. Ola Larsmo, Ulf Carmesund, Ingrid Lomfors och David Karlsson möttes i ett samtal som tog utgångspunkt i Sartres bok Tankar i judefrågan från 1944.

Ibland blev samtalet lite väl Sartre-tillvänt för mig som inte läst boken i fråga, men jag får ju skylla mig själv för jag visste vad det skulle handla om… Men utgångspunkten i Sartre och hans tankar kring antisemitismen som ett samhällsproblem snarare än ett judiskt problem fungerade också väldigt bra för ett intressant samtal om om vi ska prata med nazister och i så fall varför. Samtalet kom också in på hur språket förskjutits i samhällsdebatten och rasismens roll i detta. Det hela utmynnade i funderingar kring språkets motstånd, hur man talar om det förbjudna och att humanister måste tala högre och mer för att också såna röster behövs för att balansera och påverka i debatten.

Jalla tillsammans
Anette Helgesson har skrivit en bok om sitt interkulturella arbete på bibliotek och jag anlände Biblioteksscenen precis så att jag hann sitta ner några minuter och höra henne berätta om projektet. Jag missade delar av pratet men hann få med mig att biblioteken behöver tänka utanför boxen och att politiker behöver bli öppna för att se vad vi gör och behöver. Jag säger ja och amen till båda och tänker att jag ska läsa Anettes bok för vidare inspiration.

Inkludera mera
Jag satt kvar vid Biblioteksscenen och fick höra min fd kollega Frida Närman berätta om ett HBTQ-projekt hon var med och drev (och som jag var med om att initiera och driva innan jag blev sjukskriven och tvingades släppa det helt) i Värmland förra året. Vi fick också ta del av en rad pågående projekt som inspirerade med sina metoder. 

Sen gick jag på mässgolvet en stund, landade på en stol vid Maratonhögläsningen av Anne Franks dagbok i Svenska PENs monter och insåg sen att det fick vara nog. Nu slöar jag på hotell, ska snart rensa hjärnan med sömn och sen lite godis (för det rensar väl hjärnan va?). Imorgon tar jag nya mässtag.

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.

Ett svar på ”Demokrati, språk och inkluderande arbete – min bokmässetorsdag”

Stängt för kommentering.