Om illustrerade faktaböcker

Linda

Elin Boardy modererar ett samtal med Maja Säfström, Mats Wänblad och Sarah Sheppard om att illustrera faktaböcker. Nu är det bara två av dem som både skriver och illustrerar, Wänblad kan inte rita alls. Däremot brukar han skicka bilder till tecknarna att utgå ifrån. Inte för att egentligen styra illustrationen, men visa vad det är han skrivit om. Det är också skillnad på illustrationer som ska vara faktabaserade och de som mer ska tydliggöra och kanske roa. Han ger ett exempel på en illustration av ett korsettdjur, som krävde en tydlighet eftersom läsare troligen inte visste mycket om djuret innan. Då krävdes en hyfsat realistisk bild. Även illustrationer innehåller fakta.

Samtalet börjar i ett märkligt gemensamt intresse för bläckfiskar, som Säfström, Wänblad och Sheppards mamma gillar mycket. En viss form av besatthet behöver finnas när man skriver faktaböcker. Sheppard hamnade av en slump på en universitetskurs om dinosaurier och blev helt besatt. Eftersom inga vuxna ville ta del av hennes nyvunna kunskapare blev det en faktabok för barn. 

Maja Säfströms senaste bok handlar om fantastiska djur som nu är utdöda. Då krävs en helt annan form av illustrationer än när hon skrev om kända djur, som alla har sett andra bilder på. Då krävs inte skalenliga och realistiska bilder. Tydligt är att Säfström fokuserar mer på bilder än på text, vilket inte är fallet med de andra två författarna. 

Sara Sheppards nya bok handlar om upptäckare och äventyrare, en bok där det ”dör folk på varje sida”, vilket fick hennes son att ifrågasatte om det verkligen är en barnbok. Vi får se ett uppslag om Arktis där text och bild samspelar. Även bilderna faktagranskas självklart, något man kanske inte tänker på. Sheppards professor från dinosauriestudierna har till exempel granskat hennes böcker. 

Mats Wänblad håller på med nya versioner av klassikerna Så funkar …  och senaste är Så funkar kroppen. Den granskas stenhårt både gällande text och bild. Syftet med bilderna är självklart viktigt. Det finns en konstnärlig frihet, men det går inte att hitta på vad som helst. Att rita fåglar som åker skridskor är helt okej, men inte att sätta en hjärtklaff på fel sätt. 

Det här seminariet får mig att minnas hur mycket jag älskat och faktiskt älskar illustrerade faktaböcker för barn. Tyvärr har mina barn vuxit ifrån de flesta av dem, men jag för väl botanisera själv på biblioteket (suckade hon bittert). Författarnas entusiasm smittar och jag känner verkligen för att lära mig mer genom deras böcker. 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →