Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

London i spåren efter barnboksklassiker

linje-ulrica

Den här veckan pratar vi klassiker här på kollot. Jag har nyligen tillbringat en vecka i London med min familj och tog vi faktiskt hjälp av några barnboksklassiker för att upptäcka staden.  Vi har till exempel sett Disney-filmatiseringen av Peter Pan och det är därifrån min barn känner igen Big Ben till exempel (de känner också igen Buckingham Palace och Tower of London från Minionfilmen, men den är inte riktigt en klassiker – än).

J.M. Barries romanfigur från 1902 står staty på ett par olika ställen i London, bland annat i Kensington Gardens, där det också finns en fin Peter Pan-inspirerad lekplats (till prinsessan Dianas minne). Precis utanför lekplatsen finns också The Elfin Oak – skapat av konstnären och barnboksillustratören Ivor Innes. Figurerna där har inget med Peter Pan att göra, men känns ändå väldigt passande.

 

En annan barnboksklassiker med rötter i London är såklart björnen Paddington. När jag var på stationen med samma namn med min mamma 1996 fanns det bara en liten vagn som sålde några björnvykort där, men tack vare de nya filmatiseringarna har Paddington fått en revival och turister kan numera följa i fotspåren av Michael Bonds marmeladälskande lilla björn runt London.

 

Huvudattraktionen för vår resa var dock ett besök på Harry Potter studios. Vissa av er kanske protesterar nu och säger att det inte är en barnboksklassiker, men om definitionen av en klassiker är ”litteratur som läses av generation efter generation” så är böckerna på god väg att bli klassiker i alla fall.
Förutom den fantastiskt fina utställningen i filmstudion i utkanten av London kan man besöka King’s Cross Station och delta i Harry Potter-vandringar för att se miljöer från filmerna på olika platser i London.

 

 

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.