Åh ljuva semesterläsning

Äntligen är årets sommarsemester här, med de eoner av lästid som många av oss har längtat efter. Det är nu många av oss ser en chans att komma ner en bit i de fysiska och digitala bokhögarna vi har samlat på oss sen förra ledigheten. Jag ser fram emot att både läsa om gamla favoriter, botanisera lite i bortglömda hörnor av bokyllorna och hugga in på nya efterlängade titlar. Om du inte riktigt har hunnit få feeling för vad du ska läsa på semester vill jag gärna dela med mig av några tips.


Jag har ett par böcker jag kanske inte läser riktigt varje sommar, men många. Båda är små pärlor som är jättefina på var sitt sätt.

Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen utspelar sig i fiktiva Ringarum några veckor en sommar när Jonas, Maria och David är blomvattnare på Selanderska gården. Ungdomarnas nyfikenhet leder dem in på en kärlekshistoria om en av Linnés lärljungar, en mystisk hosta, en viskande röst på ett kasettband, ett parti schack över telefon och en försvunnen egyptisk staty som kanske eller kanske inte finns i Småland. Berättelsen var från början en radioteater som sen blev en ungdomsbok. Nästa år kommer den filmatiserade versionen.

Tove Janssons Sommarboken är en modern klassiker. I korta små episoder får vi följa lilla Sophia och hennes farmor en sommar på en ö utanför Finlands kust. Pappan finns även med i bakgrunden, men det är farmor och Sophia som står i berättelsens centrum, och de upptäcker ön och njuter av sommaren tillsammans. Relationen dem emellan är otroligt fint och respektfullt beskriven, där både den lilla barnkroppen och den äldre kvinnokroppen medför sina begränsningar. Boken är väldigt kort och lättläst, men den är som en liten karamell.


Är det någon gång man hinner ta sig an en rejäl tegelsten är det på semestern. Ett par läsvärda är:

Hanya Yanagiharas Ett litet liv är en av mina starkaste läsupplevelser i vuxen ålder. Eftersom den är så tjock och exemplaret jag hade hemma var så hiskeligt stort och åbäkigt tog det ett par år innan jag började läsa, men sen rev jag av hela på bara några dagar. Den handlar om fyra män som träffas när de är unga och som trots sina olikheter utvecklar en enormt stark vänskap. Vi får lära känna karaktärerna i samma takt som de lär känna varandra, genom livets olika faser i flera årtionden. Man anar ganska tidigt att en av dem har ett trauma i bagaget och det sipprar liksom fram bit för bit under berättelsens gång. Det är svårt att beskriva storheten utan att berätta för mycket, men jag blev så otroligt tagen av den här boken. Den är bitvis innehållsvis fruktansvärt tung och känslosam att läsa, men det är nog det som gör den så speciell. (Obs! Läs inte om du är känslig för självskadande.)

En lyckligare tid av Claire Lombardo gick kanske lite under radarn när den kom för några år sen. Den kanske egentligen inte är något mästerverk, men en riktigt bra roman som man gärna sjunker in i. Man får följa den amerikanska familjen Sorensen som i bokens nutid består av fyra vuxna döttrar med respektive, barn och föräldrar. Via tillbakablickar får vi lära känna karaktärerna och förstå varför deras liv ser ut som de gör med utmaningar, relationer och glädjeämnen i livet. Deras föräldrar har en nästan provocerande lycklig och nära relation som både är en svår gemenskap för deras barn att komma in i och en hopplös måttstock för deras egna lyckade och misslyckade kärleksrelationer.


Har man några veckor ledigt och inte så mycket planerat kan man ju också hinna riva av en hel bokserie, till exempel Vilhelm Mobergs svit om Karl-Oskar och Kristina. Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige är visserligen rätt omfångsrika och skrivna för 60-70 år sen men det är verkligen ingen jobbig läsning. Jag läste dem härom året och blev alldeles uppslukad.

Carina

Smålänning i Stockholm som främst läser romaner, deckare och en och annan YA. Jag älskar fina formuleringar och vackert språk men är lite rädd för lyrik.

Visa alla inlägg av Carina →

2 tankar på “Åh ljuva semesterläsning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.