Kulturkollo möter: Lisa Heino

Att Bokmässan är till för bibliotekarier och bokälskare vet de flesta, men faktum är att det också är en fantastisk plats för lärare. Den fortbildningsmöjlighet som erbjuds under Bokmässan är svår att konkurrera med och att som arbetsgivare låta sin personal gå dit är väl investerade pengar. För mig som själv är lärare finns det otroligt mycket att upptäcka på Bokmässan. För den som har seminariekort finns Skolspåret, men alla med biljett kan besöka Lärarscenen. Jag tog kontakt med Lisa Heino som till vardags arbetar hos Sveriges lärare och är programredaktör för Lärarscenen. Hon berättade lite mer om vad som händer där under Bokmässan och varför det är viktigt att Lärarscenen finns.

Lärarscenen har funnits på Bokmässan sedan 2018. Varför behövs en sådan scen?
Den behövs för att ge möjlighet för lärare och skolfolk att få ta del av aktuella ämnen som rör både skola, samhälle och omvärld. Scenen ger möjlighet till just den här bredden av olika ämnen och perspektiv som gör att skolan och läraryrket i sig framhålls och uppmärksammas med den vikt och respekt de förtjänar. De som framträder på Lärarscenen är också väldigt medvetna om att det är just en scen med fokus på en lärarpublik, vilket de framhåller som extra betydelsefullt. Det är så det ska vara!

Hur länge har du arbetat med Lärarscenen och vad är det roligaste med uppdraget?
Jag har jobbat med Lärarscenen i tre år och dessförinnan med Bokmässan för dåvarande Lärarförbundet i många år, men Lärarscenen är det allra roligaste jag gjort på Bokmässan. Det är så oerhört roligt och stimulerande att möta alla olika personer, förlag och organisationer som verkligen tar fram vikten av lärare och betydelsen av skolan. Tyvärr är det inte alltid så annars i samhällsdebatten. Och så är det väldigt roligt att varit med och utvecklat Lärarscenen till att bli en mycket populär scen på mässan, både att vara med på och publikt. Ett privilegium att kunna välja bland flera hundra programförslag som kommer in och sätta ihop ett brett och berörande program för varje dag.

Vilken programpunkt är du mest nöjd med i årets program?
Är väldigt nöjd med samtliga 58 programpunkter, men extra nöjd och stolt över samtalet om poesins betydelse med Riksdagens talman Andreas Norlén och Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm 15.00 på fredagen.

Har du någon drömgäst?
Författare: Barbro Lindgren.
För skolan som ämne: samla de journalister som skriver om skolan för en fördjupande diskussion om vad de uppmärksammar och inte.

Vad kan Bokmässan i allmänhet och Lärarscenen i synnerhet erbjuda skolpersonal i form av fortbildning?
Där finns allt! Det enda ställe och tillfälle som alla lärare i alla skolformer och ämnen kan ta del av något som breddar eller fördjupar det de undervisar om eller jobbar med. Fysik, hemkunskap, språk, allt finns och till detta möjlighet att ta del av det man som person är intresserad av, både ämnen och särskild litteratur eller författare. En guldgruva för det mesta! Ofattbart att inte samtliga skolhuvudmän förstår hur de för en oerhört liten summa, i förhållande till utbudet, kan erbjuda sina lärare kompetensutveckling, som de har rätt till, för alla samtidigt! Lärare måste få välja vad de själva som individer behöver och vill ha som kompetensutveckling! Lärarscenen och massor med annat på mässgolvet ingår i entrébiljetten nämligen.

Vilka andra utställare och programpunkter besöker du under Bokmässan?
Jag hinner inte lämna Lärarscenen många minuter, tyvärr, älskar de flesta och mesta scenerna, men försöker gå några varv för att kolla utbudet.


Hela scenprogrammet finns här och jag ser fram emot punkter som Vad händer när samerna inte syns i kursplanerna i historia? (torsdag 11.00), Fulspel i ungas digitala vardag – högerextremism på spelplattformar (fredag 9.30), Påverkar situationen i Gaza undervisningen om Förintelsen? (fredag 11.00), Kulturen som bränsle (lördag 11.00), Det oumbärliga klassrummet (lördag 15.30), Little Rock Nine (söndag 14.00). Egentligen går det dock att sätta sig vid Lärarscenen när som helst under mässdagarna och bara lyssna på det som bjuds. Ofta är det både bra och intressant.

Om Lisa Heino

Lisa Heino, projektledare på Sveriges Lärare och programredaktör för Lärarscenen. Hon jobbar även som verksamhetsutvecklare på Lärarstiftelsen.
Är lärare i toppen, inte i botten.

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

Ett svar på “Kulturkollo möter: Lisa Heino

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.