Veckoutmaning om kulturella covers och återbruk

Linda
Egentligen används väl ordet covers mest om musik, men i veckans utmaning vill jag att ni tänker på återbruk i olika kulturella genrer. Ibland ändras lite, ibland ändras allt och originalet går bara att ana. Hur mycket får man egentligen inspireras av någon annan verk utan att det blir plagiat? Hur mycket får man ändra i ett original som många uppskattar? Självklart går det också att bredda det ytterligare till att handla om second hand, renoveringar och att skapa nya föremål av gamla saker. Själv har jag snöat in på Erik Kolds plastföremål och har köpt både kaffe- och bullburk på tradera.

En kulturell fråga och en bonusfråga blir det den här veckan:

Berätta om en låt, en bok, en film, en tv-serie och/eller en teateruppsättning som är en ny version av något gammalt. Är originalet alltid bäst, eller finns det exempel på lyckade covers?

Vilken del har återbruk i ditt liv? Brukar du köpa mycket på second hand? Vilka gamla saker föredrar du framför nyproducerade?

Dela gärna: Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someone
Föregående inlägg:
Nästa inlägg:

Skrivet av:

Publicerat: 29 augusti, 2017

Kategori: Aktuellt, Kulturkoll

Visningar: 1317

Taggar: ,

22 Responses to Veckoutmaning om kulturella covers och återbruk

  • Linda skriver:

   Just amerikanska versioner av tv-serier och filmer är ett kapitel för sig. Långt ifrån alltid som det funkar.

  • Linda skriver:

   Vet inte riktigt vad som hände på din blogg, men jag fick meddelande att jag skickat två likadana kommentarer trots att ingen syns. Hur som helst så var det kul att lyssna på Tainted love. För mig är Soft Cell den bästa!

  • Viktoria skriver:

   Romeo & Julia måste vara den pjäs som satts upp flest gånger i flest versioner i hela världen tänker jag. Så många gånger man sett den i allt från klassrumsuppsättningar till Hollywoodfilm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *