Kategorier
Kulturkoll

Vadå, ”olika bokcirklar”?

carolina-top

Vi pratar ju om bokcirklande och gemensamhetsläsning den här helgen på Kulturkollo. Jag är egentligen urtypen för ensamvargen som har den privata läsupplevelsen (om nu vargar läser?), och har ofta svårt att förstå att andra människor märkligt nog inte tycker lika som jag om böcker och annat. Konstigt nog har jag trots det genom åren varit med i diverse bokcirklar – och dessutom trivts väldigt bra med det!(förmodligen för att jag där kan försöka övertyga de andra om att de har fel och jag har rätt)

Det finns så många olika slags bokcirklar! Här är några jag själv är med i, och så några jag nog skulle vilja vara med i, de också. Fast det är ju det där med tiden. Och böckerna som ska hinna läsas…

Vännerna – träffas regelbundet hemma hos varandra för att prata om böcker, och diskutera en utvald bok som alla har läst. Detta har de gjort så länge att de nästan inte minns när de började, och genom åren har livet omkring dem inneburit stora förändringar som nya jobb, karriärer, sorger, föräldraskap, flyttar…men träffarna med bokcirkeln har alltid fortsatt vad som än har hänt. Visst pratar de om böcker när de träffas – men allra mest avhandlas livet i allmänhet. Det äts mat. Det dricks kaffe. Det gullas med små barn som ibland finns med. Det tröstas ledsna bokcirkelmedlemmar, det peppas livströtta bokcirkelmedlemmar, och så mitt i allt det där så pratas det om boken som ska vara läst, men som sällan har hunnits läsas av samtliga bokcirkelmedlemmar. (”OK, nu har vi kommit till kaffet. Hur många har hunnit läsa boken?” ”Jag.” ”Inte jag.” ”Jag har läst halva.” ”Jag har fortfarande inte hunnit låna den på bibblan.” ”Äsch, då pratar vi om den ändå. Vad handlar den om?”)
Finns det fortfarande syjuntor? Kafferep? Eller är det så att ”vän”-bokcirklarna har blivit Syjuntan, version 4.0?

Bokcirkeln som faktiskt är en bokcirkel och inget annat – har jag själv inte varit med i, men det finns en på biblioteket där jag jobbar så jag vet att de finns på riktigt. Visst dricks det kaffe och äts kakor – men det talas verkligen om boken som alla har läst. Det förs anteckningar och diskuteras i förväg iordningställda frågeställningar. Bokcirkelmedlemmarna är med i bokcirkeln för att de vill prata om böcker de har läst tillsammans, och det blir en riktig bokdiskussion modell 1A. Möjligen är det så att den här sortens Äkta Bokcirkel mest frodas på bibliotek – men jag kan ha fel.

Titta noga på bilden. Längst fram finns det faktiskt med en bok också. Det är den vi ska prata om.
Titta noga på bilden. Längst fram finns det faktiskt med en bok också. Det är den vi ska prata om.

Den extremt smala och ganska nördiga bokcirkeln – jag är med i en sådan, och det är väldigt, väldigt trevligt. Det är jag och två till, och vi läser bara böcker av Jane Austen till våra bokcirkelträffar. Möjligen en eller annan Austen-spinoff typ När döden kom till Pemberley (fast efter den betan återgick vi snabbt till den äkta Austen). Varje bokcirkelsträff (vi har ungefär två om året) blir en veritabel teatime-orgie med nybakta scones, sandwiches, kakor och alla tillbehör man kan tänka sig. Diskussionen består nog mest av arten ”vilken är din älsklingsscen i Stolthet och fördom” och nernördningar i olika filmatiseringar av Austenböcker. Och ja, så avslutar vi kakätandet och bokciterandet med att titta på någon av alla dessa filmatiseringar. Det är rena Austen-julafton.

Arbetskollegorna – som träffas på kvällarna hemma hos varandra i hyfsat regelbundna bokcirklar för att prata om böcker och läsning och njuta av varandras sällskap utan att behöva tänka på jobbet. Men som varje gång efter bara en liten stund ändå sitter där och diskuterar jobb, kollegor, missförhållanden på arbetsplatsen och annat sånt de skulle låta bli. (”nån som har läst boken, förresten?” ”Ja, jag. Fast till då när vi bestämde träffen första gången för ett halvår sedan (den har flyttats tre gånger) så jag har nästan glömt vad den handlade om.” ”Hörni – har ni varit inne på senaste tiden för att rapportera komptimmar? Det har blivit SÅ trassligt, jag förstår inte hur de tänker”…)

Bokcirkeln för skolbarn – en hel del år har jag varit cirkelledare för femteklassares bokcirklar (små cirklar med 5-6 barn i varje). En del av de cirklarna har varit några av de bästa och roligaste jag har varit med om i mitt bokcirkelsliv – medan andra har varit riktigt tråkiga och urartat i att jag som cirkelledare har suttit och ställt trista frågor av läsförståelsemodell till de halvsovande barnen. (”får vi betyg på det här?” ”nej, inte av mig” ”nähä, då tänker inte jag läsa den där boken”). Men när det har fungerat? Oj, vad roligt! Vilka smarta grejer barn kan säga om böcker de läser – om de bara kan lockas ut i det där boksamtalet.
För den här sortens cirkel är bokvalet hyperviktigt – alla ska kunna ha läst boken och alla ska tycka att den är så intressant att de dras med i samtalet. Det är inte lätt att hitta böckerna som startar de där fantastiska diskussionerna, men de finns. Jag återkommer i morgon med ett inlägg där jag listar bra böcker för barnbokcirklar.

Nätbokcirkeln – där medlemmarna inte träffas ansikte mot ansikte utan i stället diskuterar på nätet, till exempel i en särskild Facebookgrupp. Jag har själv ännu aldrig varit med om den här sortens cirkel, men tilltalas mycket av idén eftersom jag älskar snabba nätchattar. Nu ser jag mycket fram emot Kulturkollos bokcirklar på nätet (första om Maken, missa inte den!) och är spänd på hur det kommer att bli.

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

13 svar på ”Vadå, ”olika bokcirklar”?”

Åh Gud vad jag också vill vara med i en nördig Austen-cirkel! Låter ju helt ljuvligt (och får mig såklart att tänka på The Jane Austen Book Club…
Annars kände jag igen båda mina bokcirklar – Bokmaskarna i ”Vännerna” och Bokbubblarna i ”Bokcirkeln som faktiskt är en bokcirkel”.

Ja, vi läser ju faktiskt böcker i Bokbubblarna! Min andra bokcirkel är definitivt mer i vänkategorin, vi bestämmer ofta en bok, men pratar ofta om helt andra böcker och framför allt andra saker. Trevligt att ha en tid att ses dock och myckt trevligt att ses på restaurang som vi gör.

Det där med att ses på restaurang är fint – det hade jag velat göra oftare. Ingen som måste gå ifrån och fixa med mat, kaffe och disk, utan det blir mer koncentrerat bokpratande. Skulle jag tro – har bara provat det ett par tre gånger, och då med ”vännerna”-cirkeln.

Det är ju lätt att starta en nördig Austen-cirkel, ju! Hitta några likasinnade och sätt igång – det är aldrig något problem med att välja bok, eller att få tiden att läsa den heller (det har ni säkert redan gjort massor av gånger..).

Jag har varit med i en bokcirkel på nätet (genom Yahoo groups) i ca 10 år nu. Den liknar faktiskt mest den gruppen som beskrivs som ”Vännerna”. Vi pratar mycket om familj, barn, männen i våra liv (ja det är mest kvinnor), lycka och sorg. Och såklart om böcker. Alla läser inte samma men ibland har vi haft gruppläsning med diskussion.

Det där låter riktigt mysigt! Att ha en sån innerlig relation över nätet – det är bra det med. Tänk att inte behöva köra någonstans, och inte bli bekymrad om någon i cirkeln måste flytta eller så. Det är smart. Plus det där med att jag nog mest gillar diskussioner som förs i skrift – jag hinner fundera så bra innan jag yttrar mig då.

Åh, har aldrig haft förmånen att vara med i en bokcirkel. Läser jämt, varje dag. Som Carolina uttrycker; ” En dag utan någon läsning är en misslyckad dag”. Så rätt så.
Har nu gått med i Kulturkollos bokcirkel. Ska bara shoppa boken, Maken också.
Men…. Vill läsa ut Ensam i Berlin först. Den blev jag så sugen på att läsa den efter ett inlägg här. Lyckat – för boken är verkligen en bladvändare. Jag återgår till den.

Kul att du vill cirkla med oss! Jag har faktiskt inte lyckats hänga på någon cirkel på Facebook ännu. Jag tänker ofta att jag vill, men det blir inte av. Ska bli kul att göra det nu dock, Maken är redo.

Ja, vad kul att du vill vara med och cirkla med oss!
Du hinner säkert med både Ensam i Berlin och Maken – jag minns att Maken var ganska snabbläst pga fina lätta språket.
Jag läste den för 3 år sen (tror jag) vilket innebär att jag inte läser om den nu – känns lite för nära – men kanske har lite svårt att minnas detaljerna i den. Ska ändå hänga i Facebookgruppen och kolla vad som kommenteras – kanske kommer jag ihåg något jag vill vara med och kommentera om.

Både bokcirkeln och syjuntan jag var med i hade för mycket fokus på mat för min del. Jag gillar inte att pyssla i kök och önskar en grupp som nöjer sig med en fralla. Det blir liksom inget kul att bjuda på en fralla när de andra gör pajer, såser och annat jox.

Nu är jag distansmedlem i Lindas och Annas cirkel i Gbg och där har det varit kul hittills 🙂

Det var därför vi flyttade från hemmen till restaurang på stan. Och lite för att flera flyttat till förorterna och det blir lite klurigt med transport.

Cirklarna jag är med i brukar hålla sig till att laga soppa, så det är inte avancerad matlagning. Ändå är det köksfix när man träffas för den som står för värdskapet. Restaurang är bra – eller café, så behöver det inte bli så dyrt.
Hur gör du för att vara med på distans när de andra träffas ”live”? Skriver du ner dina åsikter om boken och skickar till dem??

Nej hittills har jag faktiskt bara varit med när jag kunnat åka till Gbg. Fast jag skulle ju kunna skriva ner, eller kanske vara med på skype.

Stängt för kommentering.