Intervju med Anna von Schéele

2010 startade Anna von Schéele företaget A Nice Noise, som är ett ljudproduktions- och ljudboksförlag. Förlaget ger bland annat ut inspelning av Alice Munros böcker. Vad passar bättre en helg som kretsar kring ljudböcker, än en intervju med någon som fyller sin vardag med just det.

Förlaget A Nice Noise har specialiserat sig på ljudböcker. Varför blev det just det formatet?

– Jag avslutade en lång anställning för att fundera ut vad jag ville göra för att vinna tillbaka lusten att gå till jobbet. Efter några olika uppdrag hittade jag en kontorsplats hos ett ljudboksförlag och där det fanns en ljudstudio. Tanken var från början att göra ljudmarknadsföring och ljudguider, men att jag skulle börja med några ljudböcker som kunde ligga och ticka pengar medan jag pitchade in mina andra uppdrag. Jag råkade få En dag som första ljudbok – det var en storsäljare. Jag hade tur men insåg samtidigt som att det var kul med ljudböcker att det tog mer tid än vad jag hade trott. Idag är jag i princip ett renodlat ljudboksförlag, men jag hjälper också författare att producera sina ljudböcker och företag som önskar annan ljud- och marknadproduktion.

Vad är det bästa med ljudböcker?
– Att man får en annan typ av upplevelse när någon annan läser samt för min del kanske främst att jag roar mig med att läsa samtidigt som jag städar, diskar, joggar och åker bli. Måstesysslorna blir himla mycket roligare.
Hur gör du för att hitta den perfekta uppläsaren till en bok?
– Jag försöker tänka på om det finns någon skådespelare, röst eller person som matchar berättelsens huvudkaraktär. Ibland kan det även vara roligt att sätta en tvärt-om-röst på en bok.
Vad gör en bra uppläsare?
– En bra uppläsare kan storyn och känner för boken. Hen kan extra bra det stycke som skall spelas in i studion så att det blir ett bra flyt och härlig känsla i inläsningen utan omtag.
Vilken/vilka av era ljudböcker är du mest stolt över?
– Att starta förlaget med storsäljaren En dag, var kul -spännande nu i höst när Nicholls nästa ljudbok Vi kommer. Att sitta med Alice Munro i galleriet när hon fick Nobelpriset var inte trist det heller. Men en bok som jag håller extra varmt om hjärtat är Arkan Asaads Stjärnlösa nätter. Den hoppas jag kan vara med och sprida insikten om att även killar har rätt att välja sitt liv, och vem de gifter sig med. Det var ju helt fantastiskt att ge ut både Nobel- och Augustprisvinnarna 2013 och att två gånger ha slagit rekord med flest nominerade titlar till Stora Ljudboksprisets final både 2012 3 av 7 finalnominerade titlar och 2014 slog A Nice Noise sitt tidigare rekord med 4 av 7 finalnominerade titlar.
Varför ska Kulturkollos läsare lyssna på böcker tycker du?
– De flesta som en gång har lyssnat på en bra ljudbok är sedan fast – även om man tidigare har varit lite motståndare till formatet. Det är alltid kul att testa nytt och växla sina läsvanor. Ibland läslyssnar jag (har textboken och ljudboken samtidigt) och det ger ytterligare något annat. För mig hjälper det att hålla fokus i boken.

von_scheele_anna

foto: Louise Nylund

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →

En tanke på “Intervju med Anna von Schéele

  1. Superkul att läsa lite mer om hur en förläggare tänker. Bra urval har de ju hittat, vilken succehistoria!

Kommentarer är stängda.