Hallå Åsa Larsson, vad tänker du om ljudböcker?

5818b
Foto: Orlando G Boström

Du läser själv in dina böcker. Varför har du valt att göra det?
Jag blev övertalad av Bonnier Audio att göra det. Jag hade tidigare läst in två historiska kriminalnoveller om Kronolänsman Björnfot, Systrarna Hietala och Guds starka arm. När det gäller noveller så fanns väl inte pengar att låta skådespelare läsa in. Hursomhelst så gillade Bonnier Audio min uppläsning och ville att jag skulle läsa in nästa roman själv.

Hur påverkar inläsningen din syn på berättelsen? Det är ju dina egna karaktärer du läser om. Känns det som att de blir annorlunda när du själv får ge röst åt dem? Förändras de?
Nej, de blir inte annorlunda. Jag har ju hört dem inuti mitt huvud när jag skrivit. Snarare kan det vara så att jag känner att jag inte riktigt räcker till. Att de står bredvid mig och säger: ”Hördu flicka, sådär blodfattig är jag väl inte!” Det är svårt att våga ta ut svängarna ibland.

Läser du kanske högt redan under skrivprocessen?
När jag skriver barnböcker tillsammans med Ingela Korsell, alltså Pax-serien som börjar komma ut nu i höst, då gör vi det. Det är riktiga guldstunder när vi får läsa högt för varandra. Vi sätter på kaffe, kryper upp i hångelsoffan på kontoret (vi kallar den så, men ingen har fått hångla i den nånsin, det är för ledsamt) och den ena läser vad den har skrivit, den andra lyssnar och riktigt matar den andras författarego med skratt och rädda utrop och små snyftningar. Som den allra, allra bästa sagostunden.

Upptäcker du nya vinklar på texten när du läser den högt? Kommer du på ändringar du skulle velat gjort i texten när du läser in den?
Ja, verkligen. Det finns nästan inget effektivare sätt att hitta skarvar, upprepningar och klyschor. Ett väldigt bra sätt att få syn på sin egen text.

Varför tycker du att Kulturkollos läsare ska lyssna på ljudböcker?
För att man får ett väldigt rent och fint hus. Jag lyssnar på ljudböcker när jag städar och viker tvätt. Jag är aldrig sur när jag håller på med sådant, för då har jag ju lästid.

Vad ska du kolla in för kultur i höst?
Jag ska se Utvandrarna med mina barn och Frankenstein i Helsingborg med min pojkvän. Och så ska jag till New York och mitt enda krav är att jag och barnen går på Whitney-muséet. Jag vill att de ska få se Calders lekfulla konst. Annars ska jag förstås läsa, läsa och kolla på TV-serier.

/Åsa Larsson


 

Stort tack till Åsa som svarade på våra frågor!

Åsa Larsson är uppvuxen i Kiruna och bosatt i Mariefred. Hon är utbildad jurist och debuterade 2003 med Solstorm, som belönades med Svenska Deckarakademins pris för bästa debut och även blev film med Izabella Scorupco i huvudrollen som Rebecka Martinsson. Uppföljaren Det blod som spillts blev Bästa Svenska Kriminalroman 2004. 2006 kom Åsa Larssons tredje kriminalroman Svart stig och 2008 Till dess din vrede upphör. Våren 2012 utkom den femte boken om Rebecka Martinsson, Till offer åt Molok. Sammanlagt har Åsa Larssons böcker sålts i mer än 1 miljon exemplar bara i Sverige, och sålts internationellt till 26 länder.

Text: Albert Bonniers Förlag.

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →