Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll Romankoll

Stockholm Literature dag 1

lyran-top

Medan Anna och Linda traskade iväg till en bloggmiddag vandrade jag nöjt tillbaks till mitt hotell. Jag är mätt på prat och sitter nu i ett mysigt rum i nästan total tystnad. Dessutom ska jag ikväll ligga i sängen och titta på Downton Abbey, vilken lyx!

Men jag lovade att först skriva ett excellent inlägg och sammanfatta dagen. Det kan jag ju så klart inte, det snurrar ju i huvudet av intryck. Något lite ska jag i alla fall försöka knåpa ihop.

Under dagen har jag lyssnat på Aminatta Fornas tal, Juan Gabriel Vásquez i samtal med Lena Andersson, författaren Ying Chen och konstnären Meriç Algün Ringborg, den sydafrikanske författaren Nthikeng Mohlele i samtal med Elisabeth Hjorth och Enrique Vila-Matas i ett underfundigt samtal med Daniel Sjölin. Ni kan ju förstå att jag hört ett och annat av intresse idag.

Först ut var således Aminatta Forna som höll ett lysande anförande om vem som får skriva vad och om hur författare kategoriseras. Hon har, som svart kvinna från Sierra Leone, skrivit om Kroatiens blodiga historia, vilket gjort henne svår att placera i ett fack. Jag hoppas att romanen The Hired Man snarast översätts. Anna skrev mer här och Linda här.

Sedan var det dags för ett samtal mellan Lena Andersson och Juan Gabriel Vásquez, ett samtal som handlade om Colombias historia och Vásquez roman Ljudet av sådant som faller. Linda skrev mer här, Anna skrev här och Ivana har recenserat boken här.

Dagens tredje programpunkt var ett samtal mellan kinesisk-kanadensiska författaren Ying Chen och den unga turkisk-svenska konstnären Meriç Algün Ringborg. Ying Chens romaner handlar alla på något sätt om kulturell identitet och olika sätt att försöka fly ur sammanhang som känns främmande. Jag har recenserat hennes roman Stilla här. Meriç Algün Ringborgs utställning på Moderna handlar om identitet, rörelse över gränser och tillhörighet. Anna skrev mer här och Linda här.

Dagens fjärde programpunkt missade vi alla för vi var så hungriga …

Samtalet mellan den unge sydafrikanske författaren Nthikeng Mohlele och Elisabeth Hjort handlade om författarens sätt att skriva om de små viktiga sakerna. Anna har recenserat Joburg Blues här. Anna skrev här och Linda här.

Dagens sista programpunkt var ett intelligent och spirituellt samtal mellan Enrique Vila-Matas och Daniel Sjölin som handlade om författare som inte skriver, baserat på Vila-Matas roman Bartleby & Co. Jag har läst 15-20 sidor i författarens roman Dublinesk och insåg snabbt att den boken måste sparas till ett särskilt tillfälle, jag tror att jag kommer att älska.

När jag och Anna lyssnade på Vila-Matas passade Linda på att lyssna på en uppläsning av sin favoritpoet Carol Anne Duffy, läs gärna mer här.

Sammantaget har det varit en fantastisk dag. Nu gäller det att vila upp sig inför fortsättningen i morgon.

Av Lyran

Personifierar begreppet slalomläsare, har ofta fyra-fem böcker på gång samtidigt. Läser i badkaret och lyssnar på ljudböcker i bilen. Gillar att läsa klassiker och romaner som utmanar min förmåga till inlevelse och förståelse.