Mozart: Hans liv och tid – Piero Melograni

Lotta
Jag är absolut ingen expert på Mozart eller ens särskilt bevandrad i hans musik. Min bild av honom är helt och hållet grundad på Milos Formans film Amadeus från 1984 där Mozart framställs som ett stort barn med ett stort galet skratt, en oseriös skämtare och ett musikaliskt geni. Men det kanske inte är den historiskt mest korrekta bilden.

Det har tagit Piero Melograni fem år att sammanställa den här boken om Mozarts liv. Källorna är främst brev och andra skriftliga dokument bevarade från den här tiden. Och det är en delvis annan bild som växer fram.

Vi får följa Mozart från barndomen då han turnerade runt Europa som ett musikaliskt underbarn tillsammans med sin familj. Det är fadern Leopold som likt en nutida ”stage-dad” kuskar runt från stad till stad med sexårige Wolfgang och elvaåriga Nannerl. De framställs som ”naturens underverk” och får spela inför furstar, kejsare och adel. Båda barnen är skickliga på sina instrument men det är den lille Wolfgang som drar till sig mest uppmärksamhet.

Och precis som i vilken nutida familj som helst blir det slitningar. Förutom att resandet i sig är påfrestande (skumpiga vägar, stråtrövare, ohygieniska förhållanden, kostsamt etc.) så kan det inte ha varit helt lätt för storasyster Nannerl att se sig överglänst av sin lillebror. Och när den söte lille pojken övergår till yngling och inte längre kan leva upp till rollen som ”underbarn” blir det andra problem. Relationen mellan far och son blir ansträngd när sonen vill frigöra sig.

mozart_omslagJust den biten tycker jag är mycket intressant. Både ur far-son-perspektiv men också hur Wolfgang lyckas med att gå från underbarn till en vuxen kompositör, sträva efter fast anställning och en möjlighet att försörja sig och sin familj samt få respekt och erkännande för sin musik.

Och att han som vuxen låter lekfullheten och barnsligheten komma fram på diverse sätt är inte så konstigt med tanke på den speciella uppväxten och kanske är det också en nödvändig kontrast till hans seriösa komponerande.

Jag tycker det här en välskriven biografi över Mozarts liv. Den är lätt att ta till sig för mig som är relativt okunnig och den gör mig nyfiken på mer. Jag vill veta mer om honom och framför allt om hans barn, hur blev deras liv? (Jag har googlat som en besatt.) Parallellt med läsningen har jag också lyssnat på flera av hans verk som omnämns. Det är ett gott betyg att nyfikenheten väcks.

Det negativa är att den blir lite torr på sina ställen, det är mycket ”datum, resa, spelning, datum, resa, spelning”, men det är ju trots allt 250 år gamla källor som boken bygger på så det är förståeligt. Det finns inte direkt några levande personer att intervjua eller ögonvittnesskildringar att ta del av.

Mozart levde mindre än trettiosex år men han lämnade efter sig över 600 kompositioner – operor, symfonier, pianokonserter, mässor, danser och så vidare. Hans musik lever vidare, inte bara i symfoniorkestrar och klassiska inspelningar, utan också i ”moderna” sammanhang som ringsignaler på mobiltelefoner eller i olika terapeutiska sammanhang. Otaliga är de caféer, hotell, skolor och gator som bär hans namn. Han lever också vidare i bakverk och praliner som Mozartkulor. Tänk om Mozart skulle få uppleva hur odödlig han är och vilket avtryck han gjort i världen? Tänk vilken häftig grej.

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Mozart – Hans liv och tid
Författare: Piero Melorgani
Utgivningsår: 2014
Förlag: Ordalaget Bokförlag
Originaltitel: WAM. La vita e il tempo di Wolfgang Amadeus Mozart
Finns att köpa här och här.[/box]

Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer och älskar episka läsäventyr såväl som feelgood, blodiga styckmord och krimgåtor.

Visa alla inlägg av Lotta →