Kategorier
Kulturkoll

15. Vad ska vi titta på?

helena-top
När magen är full, förväntningarna så smått naggade och man vadar fram i presentpapper och snören som illmarigt virar sig runt vristerna, då kan det vara skönt att packa ner sig i soffan och titta på den elektroniska rektangeln, som även kallas TV. Vad bjuder julhelgen på som man inte vill missa? Kan man fixa julhelgen utan diverse streamingtjänster och betalkanaler? Svar ja.

Utbudet är större än ett blogginlägg så jag väljer helt enkelt ett alternativ per rubrik:

Film

Young Victoria – SVT

Trailer

Filmen med Emily Blunt och Rupert Friend i huvudrollerna handlar om Queen Victorias första år som regent. Victoria som blev drottning av Storbritannien blott arton år gammal och som sedan regerade i över 63 år, längre än någon annan brittisk monark.

TV-serie

Viva hate – SVT

Teaser 1

Peter Birros nya dramaserie i tre delar som sänds den 25:e, 28:e och 29:e december. “Det handlar om drömmen att bli något stort – om hur svårt det är att slå sig fri från sitt förflutna – och om konsekvenserna man alltid får ta, för valen man gör. Och så blir det massor av musik med The Smiths, The Cure och The Cult.”

Dokumentär

Astrid – SVT

Kristina Lindströms dokumentär Astrid, i vilken hon med hjälp av aldrig tidigare publicerat material ur dagböcker, brevväxlingar och filmer har kartlagt den folkkära barnboksförfattarens liv. Dokumentären är i tre delar och sänds: 25:e, 28:e december och 1 januari.

“Filmen gör det tydligt att i det i Astrid Lindgrens berättelser finns tydliga spår av både av hennes privatliv och vad som händer i världen under hennes livstid, 1907- 2002.

– Det som förvånat mig mest är dels att hon är hela tiden så otroligt nära dom viktiga frågorna i tiden, mycket av det är nästan kusligt aktuellt även idag, och sen hur starkt hon präglades av det som hände när hon var 18 år och blev med barn. Och som hon själv säger: ”Jag hade inte blivit en stor författare om inte det här med Lasse hade hänt.”, säger Kristina Lindström, regissör.” Läs mer här.

Sport

Hahaha jag är ledsen ni får söka detta någon annanstans.

Barn/familj

Hitta Nemo

“Just keep swimming, just keep swimming, just keep swimming, swimming, swimming. What do we do, we swim, swim, swim”.
Clownfisken Marvin ger sig ut på sin livs resa då han ger sig iväg genom Stilla havet för att rädda sin son, Nemo, som hamnat i ett akvarium på en tandläkarmottagning i Sydney i Australien. Sänds onsdagen den 31:e december.

Trailer

Kultur

Mitt enda liv – SVT

Jonas Gardells publik- och kritikersuccé Mitt enda liv, sänds den 6:e januari. “Jag ska göra den lyxigaste och roligaste och flabbigaste och mest påkostade, maffiga jävla show jag gjort i hela mitt liv” (Gardell)

Trailer

Musik

Jag är inte beredd att dö än – SVT

Musikdokumentär om Laleh av Fredrik Egelstrand och Kalle Gustafsson Jerneholm. Filmen innehåller specialskriven musik och nya musikaliska scener. Laleh, vars föräldrar hade levt gömda i tre år när de fick henne, återkommer flera gånger till  “känslan av vilja förvalta den frihet som de kämpande föräldrarna har gett henne. Hon formulerar sig väl kring sin kreativitet, hon talar om att hon vill ljudsätta livet – och bättre än så kan det väl inte sägas.”

Trailer

Nr_15

 

Foto: “Old Philips TV” av King-of-Herrings

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

3 svar på ”15. Vad ska vi titta på?”

Åh, Gardell! Sedan missar jag inte heller Downton Abbeys julspecial den 27e, med tillhörande TV-cirkel.

Jag är nog den endaste, endaste i hela, hela världen som inte sett ett enda avsnitt av Downton Abbey. Skönt att veta att man har något bra att se fram emot.

Det kan du vara. 🙂 Jag har å andra sidan missat typ alla andra serier de senaste åren, men brittisk överklass brukar locka.

Stängt för kommentering.