Kategorier
Kulturkoll Romankoll Ungdomsbokskoll

Fannys bästa 2014

helena-top

2014 går till historien som det år då jag läste otroligt lite. Jag har haft en ganska stadig brist på läslust, vilket har inneburit en hel del TV-seriesvullande. Som en naturlig följd utav detta har jag emellanåt haft svårt att finna inspiration att blogga (Litteraturkvalster & småtankar är ju ändå främst en bokblogg). 2014 har ändock varit ett bra år då jag fick möjlighet att bli en del av detta kollektiv och jag fick besöka bokmässan i en något mindre anonym roll. Att sammanfatta mitt läsår i antal titlar, genrer och läsländer går tyvärr bort på grund av mitt fattiga urval, men jag ska ändå göra ett försök att lista Fannys bästa 2014. Av samma anledning så blir kanske min lista något kortare än er.

Årets mest oväntade: E Lockharts Kanske är det allt du behöver veta, Lavender Lit (2014) hade en vändpunkt som vände upp och ner på hela läsupplevelsen. Oväntad, välskriven och minnesvärd.
Årets gråtfest: Filmen If I Stay (regi: R.J. Cutler). En ”låt-mig-pausa-och-gråta-ut-en-stund-film”. Kärlek och död. Död och kärlek. Och musik. Jag har inte läst boken av Gayle Forman, men ska jag tro Helena på orden så är även den en gråtfest utöver det vanliga.
Årets obehagligaste 1: Alex Marwoods Granne med döden, Modernista (2014). Sjukt obehaglig! Sjuk äckelnivå!
Årets dystopi och obehagligaste 2: Hugh Howeys Ull, Norstedts (2014). Faktiskt den enda dystopin jag läst i år, men förtjänar helt klart en plats på listan. Eftersom jag har klaustrofobi så hade jag det-kryper-i-kroppen-känslor under hela läsningen. Bara tanken på att leva under jord gjorde mig svettig.
Årets nya bekantskap: Jeanette Wintersons Varför vara lycklig när du kan vara normal?, Bonnier Pocket (2013). Detta är den första, men inte den sista jag läser av Winterson. Härligt att finna (för mig) nya författare att sätta upp den den aldrig sinande  Att-läsa-listan.
Årets utmaning: Donna Tartts Steglitsan, Albert Bonnier förlag (2014). Jag fick kämpa i ett par månader innan jag faktiskt läste ut den.
Årets huvudperson: Pappa Leif i Åsa Linderborgs Mig äger ingen, Storyside (2009).
Årets filmupplevelse: Jag brukar säga att “jag ser allt men minns inget”. Just i år har jag inte sett så mycket film, men två jag faktiskt minns är: Dallas Buyers Club (regi: Jean-Marc Vallée) och 12 Years a Slave (regi: Steve McQueen)
Årets kulturella höjdpunkt: Kulturkollo i sig är nog årets höjdpunkt för mig och bokmässan (hur utmattande den än må vara) som bland mycket annat inkluderade ett möte med Carol Rifka Brunt.
Årets magplask: Donna Tartts Steglitsan, Albert Bonnier förlag (2014). Åh vad jag väntade på denna – åh vad den var lång – åh vad jag blev besviken.
Årets kan-inte-släppa-den: Jag blev oerhört berörd av Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam, Storyside (2014). Faktiskt så berörd att jag inte fick till en text om den.
Årets skämskudde: Att jag läst så lite. Brist på självdisciplin och ork helt enkelt. Om jag hade lyckats läsa ut Femtio nyanser av honom så hade den helt klart kvalat in på listan (jag fixade hela 200 sidor innan jag, i frustration över att det faktiskt finns de som läser denna med behåll OCH dessutom läser del två och del tre, tryckte bort den från läsplattan).
Årets lyckopiller: Haha läser inte sånt, men kanske borde… *hmm*
Årets debut: Carol Rifka Brunts Låt vargarna komma, Xpublishing (2013)
Årets citat: Vanligtvis samlar jag inte på mig citat då jag i efterhand kommer på att jag borde antecknat/markerat/postit:at (ett nyord?). Om jag hade läst Varför vara lycklig när du kan vara normal? med en penna i hand hade dock hela boken varit linjerad. Här handlar det om läsning: ”Ju mer jag läste, desto mer kände jag mig över tid förbunden med andra liv och djupare själsfrändskapen. Jag kände mig mindre isolerad. Jag flöt inte hjälplöst omkring på nuets lilla flotte – det fanns broar som ledde över till fast mark. Javisst, det förflutna är ett annat land, men ett land som vi kan besöka, och när vi väl är där kan vi ta sådant som vi behöver med oss tillbaka.”
Årets TV-serie: True Detective (skapad av: Nic Pizzolatto) som jag bland annat har skrivit om här. “Fantastiskt skådespel, fantastiskt foto, fantastiskt manus.”

Årets bästa böcker? Det får ni läsa om på Litteraturkvalster & småtankar. En kort, men intensiv lista.

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

2 svar på ”Fannys bästa 2014”

Åh, bilden där med den lilla första blyertsteckningen! Jag är lite kär i den, tror jag.

Haha jag med. Det var liksom originalet, början på det hela. The rest is history. 🙂

Stängt för kommentering.