Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Utmaning: Trasiga människor och spruckna själar

“Please, sir, I want some more” – vem minns inte scenen där lille Oliver Twist ber om mer mat av Mr. Bumble. Redan 1909 kom den första filmadaptationen av Charles Dickens berömda roman från 1838 och sedan dess har det kommit hela fjorton filmatiseringar. Dickens gjorde sig berömd bland annat på grund av hans kamp för sociala orättvisor och särskilt för den behandling fattiga barn utsattes för. Dickens egen barndom ligger säkerligen till grund för flera av hans berömda barndomsskildringar då familjen “kom på obestånd” 1821 då faders blev arbetslös. Denne blev senare satt i fängelse för obetalda skulder och Charles blev blott tolv år ensam kvar och nödgades hoppa av skolan och ta arbete i en fabrik där han klistrade på etiketter på burkar med skosmörja. Dickens förmåga att skapa minnesvärda figurer såsom Ebenezer Scrooge, Fagin, Oliver Twist, Miss Havisham och Pip, hans samhällskritik, komiska litterära ton och bredd gör att han ständigt får nya läsare.

Nu kom jag in på Dickens liv och leverne när jag egentligen skulle hålla mig till veckans utmaning. Det finns naturligtvis massor av berömda barndomsskildringar i modern litteratur, t.ex. Mig äger ingen (Åsa Linderborg), En komikers uppväxt (Jonas Gardell) och Ingenbarnsland (Eija Hetekivi Olsson). Och vi bör tillägga att veckans tema är så mycket större än barndom. Vi djupdyker i ämnet “Trasiga människor och spruckna själar”, vilket inkluderar alla åldrar och alla sorters mörker. Kalla det socialrealism eller vad ni vill, men det är inte feelgood vi är ute efter. Veckans utmaning är enligt följande:

Vilka är de tre mest minnesvärda böcker eller filmer om “Trasiga människor och spruckna själar” som du har läst/sett? Berätta gärna också om det är någon karaktär du minns särskilt väl. 

Svara i kommentarerna nedan, eller på din egen blogg och länka till den så att vi kan läsa det du skrivit!

 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

18 svar på ”Utmaning: Trasiga människor och spruckna själar”

Tack för ditt bidrag och du fick med en av mina absoluta favoritromaner. 🙂

Bra film och bokval (en av filmerna kan komma att dyka upp på en filmlista senare under veckan *hint*). Tack för ditt bidrag.

Läste Flod av Carolina Fredriksson när den kom ut. Två barn som har det otroligt tufft – men vilka lekar hon skildrar. Hur de ändå hittar ljusglimtarna är otroligt häftigt att läsa. Yarden och alla andra böcker av Kristian Lundberg, arbetarklass och psykiskt sjuk mor som gör så jäkla ont att läsa. Hans skrivet gudomligt. Rekviem för en vanskapt av Mattias Hagberg. Att vara annorlunda och bli mycket illa behandlad, i historisk miljö. Kommer ut med en ny roman snart! Det var tre 🙂

Tack för ditt bidrag! Jag har inte läst någon av dem, så du plussade på min aldrig sinande läslista.

Tack för ditt bidrag! Johanna Nilsson har en särdeles förmåga att skildra söndriga själar.

En dåre fri av Beate Grimsrud är en roman som ger en oerhört starkt berörande inblick i hur det kan vara stt leva med en psykossjukdom.
I På väg mot ännu en sommar av Janet Frame skildras en skör och osäker kvinnas vistelse som nyinflyttad i London. Jag tycket mycket om Frames sätt att skriva.
En helt egen stil har även Sara Stridsberg, som i Beckomberga – ode till min familj berättar om en flicka och hennes far som är intagen på mentalsjukhuset.

Janet Frame är en absolut favoritförfattare hos mig. Jag kan plussa på med alla hennes böcker, varken Grimsrud eller Stridsberg har jag vågat mig på ännu. Har hört dem berätta om sina böcker och de verkar mycket bra. Tack för tipset!

Bra lista! Jag behövde bli påmind att jag fortfarande har en del oläst som jag länge velat läsa (lät märkligt, men ja du fattar…).

Stängt för kommentering.