Kategorier
Novellkoll Romankoll

Merethe Lindström – Arkitekt

anna-top

Det råder novellbrist här på Kulturkollo!

Vilken tur då att den norska författaren Merethe Lindström är en fantastisk novellist! En text om hennes novellsamling Arkitekt  passar alldeles utmärkt in i det nordiska temat för veckan och jag har funderat på vad jag skulle kunna skriva. Titeln Arkitekt får mig att tänka på det noga avvägda, det designade och det funktionella. I Lindstöms sex noveller som ingår i den här samlingen så kan man fundera på hur noga den där ritningen över livet behöver göras för att planen ska hålla? Går det överhuvudtaget?

Utdrag ur novellen Vård:

[quote]Det fanns en lek som alla brukade leka förr, på högstadiet, den var populär ett tag. (…) De kallade den leken Arkitekt, kanske hade den flera namn. Men du minns den bara som det. Alla skulle göra upp sin egen plan, hålla den hemlig och gissa om varandra. De andra visste vad de ville, vart de ville, satt bara och väntade på att någons kulle komma med det rätta svaret. Du ville ingenting. Du kom aldrig på det rätta svaret.[/quote]

Gemensamt för de sex novellerna är avsaknaden av riktning, människorna har ofta varken mening eller mål och när de väl hittat fram och hittat någon typ av ritning, någon typ av plan så fungerar den inte. Människorna talar förbi varandra, makt förskjuts och där råder en slags karg, otäck känsla av otillräcknelighet och vilsenhet genom berättelserna.  Inte allt behagfullt, inte alls insmickrande. Otroligt skickligt!

Provläs!

Läs också romanerna Dagar i tystnadens historia och Saknade. 

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: Arkitekt
Författare: Merethe Lindström
Översättning: Urban Andersson
Förlag: Weyler förlag
Utgivningsår: 2015[/box]

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.