Kroppen eller människan?

carolina-top

En av mina absoluta favoritböcker när jag var tonåring i början av 80-talet var Inger Edelfeldts Missne och Robin. Den är någon slags poetisk blandning av saga och ungdomsbok, om en sommar när Torun är tolv år, på väg att lämna barndomen bakom sig. I skogen träffar hon många väsen, som älvor, hungrare, gråandar, en jätte och faktiskt själva bäckahästen. Och så träffar hon Missne. Denna Missne – vad jag var fascinerad av honom! Eller henne – för Missne var nämligen både han och hon. Eller inget av det:

’Pojke?’ sa han. ’Nej du, jag är äldre än det mesta. Och jag är varken han eller hon.’missne och robin
’Det går väl inte.’ Hon kunde inte låta bli att skratta. ’Jag tycker du är en han.’
’Det beror på att du är en hon’, sa han. ’Kvinnor brukar tro att jag är en man. Män brukar tro att jag är kvinna. Det är bäst så.’
’Hurdå bäst?’
’På det viset kan alla bli förälskade i mig. Och det är så det ska vara. Men jag trodde att du, som är ett barn, skulle kunna se mig som den jag är.’
’Jag är inget barn.’

Jodå – jag blev lätt förälskad i Missne, jag också. Jag gjorde en stor blyertsteckning av henom på bildlektionerna i skolan, och var så nöjd med den att jag satte upp den ovanför min säng därhemma. Sedan pussade jag Missne godnatt varje kväll. (ja, jag var väl sisådär tretton, och då är allt sånt förlåtet)

Det här med att vara både han och hon har sedan fortsatt att fascinera mig.jag, en Det är som Missne sa – könet är väl inte viktigt, det är personen? Den du är? Bara för något år sedan läste jag en bok som verkligen får en att fundera över det där: Jag, En av David Levithan. En lever i en ny kropp varje dag – i både tjejer och killar (men i Ens egen ålder). Det som händer är att En blir förälskad i Rhiannon. Åh! Hur ska En få henne att fatta att en person som inte har någon egen kropp, som är fotbollskille ena dagen och cheerleadertjej andra dagen ändå inuti alla dessa kroppar är en och samma person? Och att den personen är kär i henne? Och hur kan Rhiannon bli kär i någon som är både han och hon? Eller inget av det? Är det en han eller hon vi blir kära i? Eller är det personen?

 

Bild: Illustration ur Missne och Robin.

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

En tanke på “Kroppen eller människan?

Kommentarer är stängda.