En vecka som inte avslutas

Linda

Det är klart att veckan, som vi döpt till Bortom normen, egentligen avslutas idag, men ifrågasättandet fortsätter självklart. Inte här nödvändigvis, men troligen. Det handlar inte om att visa på det som är annorlunda, utan lyfta fram att det är okej att alla inte är lika. I boken Inte en främling – 41 berättelser om identitet och mångfald, med texter från inteenframling.se lyfts gång på gång vikten av att få vara som man vill och inte bara accepteras, utan respekteras. För att så många som möjligt ska våga vara precis som de är, behöver berättelserna de möter vara mångfacetterade. Vi har gjort ett försök, men en vecka är för kort för att vidga normen så mycket som vi kanske hade önskat.

I veckan har jag avhandlat den obligatoriske normbrytaren i tv och film, där homosexuella inte sällan blir underhållande biroller än något annat. Eller blev, för viss har det blivit bättre?! Mer film blev det i Helenas inlägg Att trotsa normen – trans på film. Kroppen eller människan? frågade sig Carolina och berättade om två böcker som påverkat henne.

Ett tema i temat i veckan blev franskspråkiga författare. Jag skrev om Nina Bouraoui  med rötter i Algeriet och Anna om Abdellah Taïa från Marocko. Två författare som båda funderar kring identitet och sexualitet. Dessutom recenserade jag hemska och välskrivna Göra sig kvitt Eddy Belleguele  av debuterande Édouard Louis.

Anna skrev om De förklädda flickorna i Kabul och hur föräldrar försöker lösa det faktum att pojkar har fler rättigheter, med att klä ut sina döttrar. Inlägget avslutades med fler lästips om Afghanistan.

Veckans tisdagsutmaning handlade om normbrytande förebilder, samt böcker och filmer som skulle kunna få titeln ”bortom normen”.

Följande bloggare deltog:

Mina skrivna ord

tittelina

ladys library

Bokföring enligt Monika

Lottens bokblogg

C.R.M Nilsson

Johannas Deckarhörna

What you readin

Och så ”kulturkollobloggarna”

Fiktiviteter

enligt O

 

Jag tackar för mig och som vanligt blir det annan ciceron och ett helt annat ämne nästa vecka!

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

En tanke på “En vecka som inte avslutas

Kommentarer är stängda.