Carolina kollar på vårens nya barn- och ungdomsböcker

carolina-top

Jag har nu suttit och gått igenom vårens utgivning av barn- och ungdomsböcker, och så hade jag (som jag också gjorde i höstas) tänkt skriva ett inlägg om vilka böcker jag särskilt längtar efter och definitivt kommer att läsa när de kommer. Men, hörni, det blir inget litet inlägg det här. Det blir ett stort och långt och omfattande och något man alldeles drunknar i. För OJ, vad många bra böcker det kommer till våren! Det räckte inte ens med en sida i kollegieblocket jag antecknade i – jag skrev och skrev och skrev. Vad det ska läsas hemma i Vismarlöv i vår! (men när? NÄR?? kanske inte ens nätterna räcker till?)

Först kommer här alla fortsättningsböcker i serier som jag bara absolut måste läsa:

Magnus NordinUppror. Fjärde och sista boken i serien Varelserna. Jag behöver inte kommentera så mycket vidare, va?
Jonathan Stroud – Den viskande dödskallen, andra boken om Lockwood & Co. Den där dödskallen figurerade redan i första boken i serien och gjorde mig nyfiken.
Kristina Ohlsson – Stenänglar som är fortsättningen på Glasbarnen och Silverpojken. Hurra, säger jag, och hurra! kommer alla skolbarnen säga som sliter i de här böckerna.
Sofia Nordin – Som om jag vore fantastisk, fortsättningen på En sekund i taget och Spring så fort du kan.

vårutgivningen 1

Katarina von Bredow – Han & dom, tredje delen i Bredows serie om mellanstadieliv. Första boken Du & jag handlade mest om Andreas, andra boken Hon & han om Alicia och denna tredje ska nu vara Kevins bok.
Thomas Halling – Skjut! I höstas kom Passa!, första boken om Wille och hans klasskompisar, om fotboll på rasterna och om griniga idrottslärare. Jag har inte sett den mycket sen dess – den har ständigt varit utlånad. Nu kommer andra boken, johoo! Och i höst kommer den tredje, som heter Mål!
Rose Lagercrantz & Eva Eriksson – Livet enligt Dunne. Åh, att få veta att det kommer en fjärde bok om Dunne var som att få en liten present. Jag älskar böckerna om Dunne! Hcf-hyllornas pärlor som jag ger till små barn och stora vuxna som vill ha bra barnböcker. För egen läsning och för högläsning. Läs dem själv! Mitt lyckliga liv, Mitt hjärta hoppar och skrattar och Sist jag var som lyckligast heter de tre första.
Ulf Nilsson – Det sista fallet? är andra boken om Kommissarie Gordon. Denna vise och kakälskande padda och hans lilla assistent Paddy (som är en mus) lärde vi känna i Det första fallet som är en riktig högläsningspärla. Hoppas tvåan är lika bra!
Neal Shusterman & Eric Elfman – Edisons källare, som är andra boken i Accelerati-trilogin. Första hette Teslas vind, där the bad guys hade lätt schlagermässiga kostymer i pastellfärger på sig. Jodå!

vårutgivningen 2

Det var fortsättningarna, det. Håller de samma klass som sina föregångare så blir det bra läsning. Men nu över till det som är nytt och som jag inte vet så mycket om – men som låter som väldigt spännande läsning!

Siri Pettersen – Odinsbarn som är första boken i serien Korpringarna. Norsk fantasy med rötter i nordisk mytologi, och verkar i princip hur bra som helst. Jag vill ha. NU. (och det som är på bokens framsida? Jag tror det är en svans.)
Petter Lidbeck – Men finns ändå ska vara en thriller för mellanåldern (9-12 år) och handla om elvaåriga Bianca som upptäcker att hon kan göra sig osynlig.
Marie Lu – Den unga Eliten som jag förvisso redan har hunnit läsa om på andra bokbloggar, men som nu kommer på svenska. Jag gillade Legend och måste förstås se vad detta är för något!
Neil Gaiman – Splods öga: ett galaktiskt äventyr. Gaiman skriver för 9-12-åringar? Kan bli hur knäppt som helst. Kan bli hur bra som helst. Kan bli märkligt och mystiskt och annorlunda – men det måste absolut läsas.

vårutgivningen 3

Holly Black – Dockskelettet. Rysare för 9-12-åringar, som verkar oemotståndligt läskig och säkert alldeles perfekt att sätta i händerna på alla rys-längtare i den åldern. En levande porslinsdocka, skapad av benen efter en mördad flicka…? Jojo.
Holly Black & Cassandra Clare – Järnprovet. Det ska bli riktigt spännande att se vad Black och Clare hittar på när de skriver tillsammans! Detta är första boken i serien Magisterium, och författarna ska ha kommit på idén till den när de för många år sedan spekulerade i hur sista Harry Potter-boken skulle sluta. Riktigt stort boklängt på den här!
Petrus Dahlin – Jakten på den perfekta luggen. Jamen, bara titeln! Underbar! Dahlin skriver för 9-12-åringar om hur Max flyttar till en liten håla i Skåne där livet tydligen inte blir särskilt lätt att leva. Ser ut att kunna vara första boken i en serie: Max värld.
Jonna Björnstjerna – De tysta stegen bakom. Jonna Björnstjerna är en av mina favoritillustratörer. Nu är det hon själv som skriver boken också. Måste absolut testa hur det blir! Det ska tydligen vara en spökhistoria med Maria Gripe-känsla.

vårutgivningen 4

Rainbow Rowell – Fangirl. Den här har jag haft liggande på min vill-läsa-lista sedan jag läste och älskade Eleanor & Park i somras. Nu kommer den på svenska, med samma namn, och nu ska den köpas in till vårt bibliotek, läsas och pratas för så det stänker om det. (Hoppas jag, för jag bara antar att jag kommer att gilla…)
Rick Riordan – Den röda pyramiden är första boken i en ny serie, Kanekrönikan, av författaren till de hos oss så omåttligt populära böckerna om Percy Jackson. Nu handlar det i stället om action-fantasy med avstamp i egyptisk mytologi.
Brandon Mull – Vild. Första boken i Spirit Animals, där det handlar om att barn har egna andedjur. Jag tänker förstås direkt på daimonerna i Guldkompassen och hoppas mycket på detta. Brandon Mull har skrivit serien Fablehaven, riktigt rolig fantasy för 10-14-åringar ungefär. Detta är skrivet ungefär för samma målgrupp.
Martha Söderberg – Athena. Författaren till Sista chansen och Ramona har här skrivit något som på beskrivningen låter lite som en svensk dystopi, eller en slags framtidsthriller.

vårutgivningen 5

Lois Lowry – Blå tråd är en fristående fortsättning på Den utvalde som mig veterligt aldrig tidigare varit översatt till svenska. Den ska jag absolut läsa! Hoppas att vi också får se nyutgivning/översättning av de två sista delarna i The Giver Quartet, som heter Messenger och Son.
Sally Green – Ondskans son, första boken i serien Half Bad som ska handla om en manlig häxa (yej!). Han är varken svart eller vit, utan lite av bägge, och finns det något jag gillar att läsa om så är det just sådana lite-god-lite-ond-karaktärer. Gråa karaktärer. Den här hoppas jag mycket på!
Melina Marchetta – Ett folk utan land. Marchetta ska nu skriva fantasy, och det måste ju bara testas!
Leigh Bardugo – I ljusets makt. Detta är första boken i Grisha-trilogin som nu översatts till svenska. Den har jag redan läst (och jag gillade den), men ska nu absolut köpa in till biblioteket där jag jobbar.

vårutgivningen 6

Och som en liten avslutningstrudelutt kommer nu här en bok som faktiskt är en vuxenbok, men som får vara med eftersom jag är så himla glad att den nu översätts till svenska:

Brandon Sanderson – Mistborn: Det sista imperiet. Äntligen kommer den! Mistborn hör till min bästa läsning förra året, och jag är så himla glad att Sanderson nu kommer på svenska. Hoppas resten av hans böcker också blir översatta – karln skriver SÅ bra fantasy!

mistborn-det-sista-imperiet

Håll med mig om att det blir en fantastisk bokvår!!

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

4 tankar på “Carolina kollar på vårens nya barn- och ungdomsböcker

  1. Tack för tipsen! Har dålig koll nu när jag är föräldraledig. Kristina Ohlssons bok ser jag verkligen fram emot samt Sofia Nordins. Många av de du nämner känner jag inte till men nu har jag i alla fall lite bättre koll.

    1. Hoppas du har nytta av dem! Jag skrev det här inlägget före jul, tidsinställde och gick på ledighet. När jag nu själv läste det igen för första gången efter några veckor så blev jag helt pirrig av lycka. Tänk vad mycket bra det kommer! Jag är så glad!

  2. Ojoj, här har en f-ledig biblio att göra märker jag. Dags att göra en lista att bocka av från så jag inte missar något.

Kommentarer är stängda.