Kategorier
Kulturkoll

”In development” till bioduken – Vad tycker du?

helena-top

Det här med filmatiseringar av böcker är en inte helt okomplicerad fråga. Jag ser dem sällan på grund av besvikelsefaktorn – filmen lever aldrig (sanning med modifikation) upp till boken eller att jag sällan (aldrig?) läser en bok som jag redan sett filmatiseringen av på grund av tidsekonomiska skäl.

Sanningen är den att man (läs: jag) äntligen får tummen ur att läsa den där boken som tar plats i den oändliga olästa-hyllan, när man (läs: you know who) ser att filmen är på gång (och så blir man besviken på filmen). Men jag ska idag hjälpa er att få tummen ur och kanske beta av en oläst young adult-bok genom att lista böcker som kan vara på gång på film. Jag har dammsugit nätet efter fakta, men hamnar oftast i rykten, men må så vara.

Med reservation att ingen djupare research – till exempelvis kontakt med förlag, författare eller filmbolag – har gjorts av undertecknad. Med ytterligare reservation att bara för att en film ligger i planeringsstadiet (a.k.a. skvallerstadiet) betyder inte att den blir verklighet, utan det kan helt enkelt handla om att filmrättigheterna är köpta av ett bolag för att ”paxa” den, men att det kanske aldrig blir aktuellt med en film. Några av dem är faktiskt på gång och då har jag angett det. Sist kommer en omröstning om vilken av de ”in development-filmerna” som ni verkligen vill ska nå biograferna.  

The fifth wave (Den femte vågen av Rick Yancey) – svensk premiär 22 januari 2016. Läs Helenas – inte helt positiva – tankar om boken.

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children (Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs) – 4 mars 2016 (USA). Läs vad Lotta tycker om boken och om val av regissör.

Daughter of Smoke and Bone (Mörk ängel av Laini Taylor) – ”in development” utan några ytterligare uppgifter, d.v.s. filmrättigheterna är möjligtvis sålda men inte så mycket mer än så. Läs Carolinas – ”Det var länge sedan jag slukade en bok med sådan frenesi – tokbra!” – hyllning.

Legend (Legend av Marie Lu) – även denna under utveckling men den har ett årtal: 2016. Antingen kan du läsa Carolinas varma rekommendationer eller mitt positiva – men något svalare – mottagande av ännu en dystopi.

Red rising (Rött uppror av Pierce Brown) – ”in development” [förhoppningsvis inte] och inga andra uppgifter. Om du vill läsa varför jag är tveksam till en filmatisering kan du göra det här mvh moraltant

Shadow and bone (I ljusets makt av Leigh Bardugo) – inga ytterligare uppgifter. Kulturkollarna har ingen koll på den här, men Mia har.

Before I fall (Resten får du ta reda på själv av Lauren Oliver) *gäsp* du har hört det förr: ”in development”. Här kan du läsa vad några tycker om boken och här kan du se en boktrailer.

Eleanor and Park (Eleanor & Park av Rainbow Rowell) – under produktion minsann, manus av författaren själv. ”Om du läser den och påstår att du inte känner någonting alls blir jag uppriktigt oroad över dig.”, säger Linda.

Graceling (De utvalda : tankeläsaren av Kristin Cashore) – inga specifika uppgifter än. Både Lotta och jag vill så gärna gilla, men är något tveksamma och hänger upp oss på detaljer som märkliga namn m.m.

Looking for Alaska (Efter Alaska av John Green) – nopp inga ytterligare information här inte, men Lotta har i alla fall gjort en spellista.

The Night Circus (Nattens cirkus av av Erin Morgenstern) – japp det börjar bli tjatigt [den här kan ju bli fantastisk med rätt regissör!]. ”Det är ett rent nöje att svepas med i det magiska skimmer som hela boken, såväl innehållet som bokens utformning, skapar. En magisk fantasirik saga.”, skrev undertecknad efter läsning.

Shiver (Frost av Maggie Stiefvater) – författaren citeras på flertalet platser att filmplanerna ligger på is då producenten och hon inte kom överens. Jag kan dock inte hitta originalkällan till det här. Lotta tycks gilla trots en del logiska luckor.

Paper towns (Pappersstäder av John Green) – svensk premiär den 24:e juli. Anna kan berätta mer om boken här eller så kan ni kolla in Helena och Lindas samläsningsinlägg.

Skärmavbild 2015-05-28 kl. 10.40.43

[poll id=”5″]

På söndag (7/6) morgon redovisas resultatet. 

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.