Kategorier
Kulturkoll

Ruskigheter för regniga dagar

helena-top

Gnistrande solsken och strandhäng i all ära, ibland finns det inget bättre än att krypa in i stugvärmen en heldagsgrå sommardag. Och visst kan man läsa, men man kan titta också. Här kommer några ruggiga tittningstips inför sådana stunder:

Blair witch project tänker jag på intet sätt tipsa om. Det är en förfärlig film! Säkert inte bra, men jag blev helt vettskrämd av den när jag såg den på bio. Att ta sig hem den kvällen var en utmaning och sen sov jag inte på flera dygn. Jag blir alldeles skakig bara jag tänker på slutscenen, och då har jag ändå jobbat rätt hårt på att förtränga den. Om somrarna när jag och familjen gärna springer omkring med ficklampor och ficklar i skogen bakom vårt hus efter mörkrets inbrott tänker jag ofta på att det är lite likt Blair witch project…. Så jag säger bara det, håll er undan den filmen, det finns så mycket annat att se.

Penny Dreadful till exempel. Oj så bra den är, och obehaglig, och bra. Det är blod och varelser och Frankenstein och besatthet och riktigt ond bråd död. Och det är alldeles, alldeles underbart, i alla fall mitt inne i första säsongen där jag befinner mig.

Supernatural är för det mesta inte särskilt läskig alls, men ibland glimtar det till och skrämmer vettet ur en. Det handlar ofta om myter och folksagor, ett koncept som känns igen och vill du se en klassiker på temat bör du istället välja…

Arkiv X. Såklart. Särskilt nu när fortsättningen är på gång. Som jag älskade Arkiv X, Scully och Mulder, cigarrettmannen och The Lone Gunmen, men jag vet ärligt talat inte om jag törs se om.

Twin peaks är en riktig sommarserie för mig, kanske för att jag minns det som att jag såg den för första gången en sommar (stämningen och miljön är långt ifrån somrig!). Livrädd blev jag i alla fall. Så rädd att jag fick lov att byta rum i huset för att komma närmare mina föräldrar. Så rädd att jag blev tvingad att sluta titta efter ett tag. Jag har faktiskt inte vågat se om, och då inte av rädsla för att det inte ska hålla, utan av riktig rädsla…

En tv-serie som inte är fiktion kan också vara riktigt obehaglig. Det bevisar The Jinx mer än önskvärt tydligt. Jag sov lite oroligt efter att ha sett dokumentärserien om Robert Durst och morden han anklagas för (här kan du läsa vad jag skrev efteråt). Se den, den är galet bra!

Vill du hellre ha något lite mörkt och gotiskt som inte skrämmer särskilt mycket tycker jag att du ska ge Northanger Abbey en chans. Enligt mig är den en av Jane Austens allra bästa romaner och det finns några filmatiseringar, varav jag vet i alla fall en som är sevärd.

Bild från Penny Dreadful

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.