Kategorier
Kulturkoll

Sommarlov med Kulturkollo #fantasi

carolina-top

En man som måtte ha haft mycket livlig fantasi var konstnären Hieronymous Bosch, som levde 1450-1516 i Holland. Hans målningar är ett myller av människor och andra varelser som gör mystiska saker i miljöer som är ännu mer mystiska. Så här har du roligast med dem: ladda upp en bild av dem i fullskärm, och zooma sedan in på detalj efter detalj. Vad gjorde karln innan han målade? Åt konstiga svampar? Hade feberdrömmar? Ta bara den nog mest kända målningen av honom, en triptyk (tredelad målning, detta är mittendelen av den) som heter Lustarnas trädgård:

Garden-of-Earthly-Delights,-central-panel-of-the-triptych-large

Ett myller, eller hur? Men kolla nu in några av detaljerna. Några människor som sitter inuti något som mest liknar en magsäck som flyter på en damm? Med ett hål de har öppnat och kan titta ut igenom? Tja, varför inte liksom? Eller personen som är fullt upptagen med att stoppa blommor i en annan persons…rumpa? Ojdå.

Bosch var tydligt fascinerad av monster som gör läskiga saker med människor. Här är en detalj från målningen Helvetet:

Hell-(detail)-large

Och här en från målningen Domedagen:

The-Last-Judgement-(detail-of-a-man-being-eaten-by-a-monster)-c.1504-large

Vill du se fler av hans verk? Här hittar du det mesta!

 

 

#sommarlovmedkulturkollo

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

4 svar på ”Sommarlov med Kulturkollo #fantasi”

Precis så tycker jag med! Det är därför jag är så nyfiken på den där målaren – undras hur han var? Egentligen?

Stängt för kommentering.