Kategorier
Evenemangskoll Kulturkoll

Masha Gessen – en kvinna att lyssna till

anna-top

Samtalet börjar där Mannen utan ansikte slutar.  Gessen berättar om hur det ryska samhället 2011 verkade öppna upp sig mot omvärlden och att det fanns en öppning mot ett demokratiskt samhälle. Samtalet om öppenhet och demokrati diskuterades men kärnfrågan som handlade om fängslade journalister, dödade journalister och Putins makt över media var omöjlig att diskutera. Mycket har hänt sedan 2012 i Ryssland och samhället nu visar små tecken på att demokrati ska kunna bli del av landet. Människor som protesterar blir inga maktfaktorer, bara symboler som är lättviktiga och snabbt glömda.

Putins nuvarande agenda, Gessen kallar honom diktator, är att styra landet mot en ny stormaktstid. Upproret i Ukraina blev ett sätt för Putin att visa sin styrka, Ukraina ses som en spegel av Ryssland och Gessen menar att så inte är fallet. Hon menar att Ukraina har haft ett annat politiskt styre med ett parlament, öppna val och fristående domstolar medan i Ryssland finns inte förutsättningarna för ett liknande uppror. Det är ett totalitärt samhälle – en diktatur som de senaste åren har skruvat åt sin strävan att hålla fast vid diktatur. tycker Gessen att västs agerande har hjälpt eller stjälpt? Inget vad väst gör kommer att påverka Putin, det som behöver pratas om är att Putin inte går att lita på i något avseende, varken politiskt eller ekonomiskt.

Där finns inget ljus i tunneln.

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.