Jag minns alla mina skrivarhandböcker och hur de brukade inspirera mig

helena-top

Häromdagen skrev jag på Fiktiviteter att jag främst låter mig inspireras av skrivande människor i romaner. Och det är verkligen helt sant. När Cath i Fangirl skriver sin fanfictionserie om Simon Snow kan jag inte göra annat än plocka fram min inspirationsanteckningsbok, och när jag läste om Édouard i Författaren i familjen kom jag på en helt ny romanidé av bara farten.

Det är nu det. Förr i tiden (i fordom för kanske 15-20 år sen), när jag skrev som allra mest och levde och andades ord, bokstäver och dikt, var det annat jag hämtade den där inspirationen ifrån. Under en period läste jag alla skrivhandböcker jag kom över. Alla! Vissa var kanske lite träiga, vissa läste jag bara för att de var kursbok på någon av mina kreativt skrivande-utbildningar på folkhögskola eller högskola, men alla gav de mig något, alla bar de korn av skrivglädje som jag plockade på mig. Jag tänkte göra lite nytta av alla de där timmarnas läsning, varsågod min best of-lista:

Writing down the bones av Nathalie Goldberg – utan tvekan den allra bästa och mest inspirerande handbok jag någonsin läst. En sån där kurslitteraturbok jag aldrig hittat på egen hand och så proppfull av handfasta tips att man egentligen bara behöver den. Men det vore ju tråkigt.

Författarskolan av Göran Hägg – oerhört informativ om berättelsebyggnad och praktiska saker. Jag minns inte att jag gjorde en enda övningarna (blir osäker nu om det ens fanns skrivövningar), men jag lärde mig ovärderliga saker om peripeti, björnen på stranden och vådan av att välja konstiga namn till sina karaktärer.

Skriva om och om igen av Ylva Karlsson och Katarina Kuick – egentligen är den här boken skriven för yngre skrivare (jag har nu plockat fram den till min dotter), men i och med att den är så sprängfylld av glädje och entusiasm är den oemotståndlig för varje skrivande människa. Det går liksom inte att värja sig för skrivarkraften.

Så gör jag av Bodil Malmsten – en riktigt fin bok från senare år. Den innehåller kanske inte så mycket “såhär ska du göra så blir det bra” eller “gör den här övningen så lär du dig…”, men den är liksom allt Bodil Malmsten gör oerhört inspirerande. Orden, bilderna, allt får mig att vilja utforska vem jag är i skrivandet och vem jag skulle kunna bli.

Det finns mycket annat bra också, vilken är din bästa skrivhandbok/inspirationsbok?

Helena

Periodvis maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt mellan genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, engelsk feelgood, pusseldeckare och grafiska romaner. Dras till mörkret.

Visa alla inlägg av Helena →

6 tankar på “Jag minns alla mina skrivarhandböcker och hur de brukade inspirera mig

  1. ”Att skriva om och om igen” tog jag upp i mitt bidrag till tisdagsutmaningen så den kan jag inte nämna här … Men en annan bok jag tycker om är ”Att skriva för barn” av författarna Ami Andersson, Helena Meldré, Ulf Nilsson och Anna Orring. Boken handlar inte bara om skönlitterärt skrivande utan tar upp hur man jobbar med fakta för och om barn i tv, tidningar etc. Det jag gillar mest är resonemangen kring hur man visar respekt för barn som både läsare av och medverkande i olika medier och de kapitel som handlar om skrivprocessen. Boken är från Ordfront och gavs ut 2003, kanske går den inte att få tag på längre …

    1. Jättebra tips! Jag har inte läst den själv (!) men den låter väldigt intressant.

  2. Jag har läst Stephen King ”Att skriva” för den boken fick jag av en kompis.
    På mitt bord ligger Olof Lagercrantz ” Om konsten att skriva”. På bordet ligger även boken ”Ordet är ditt” av Patricia Tudor Sandahl. På tal om denna författare så rekommenderar jag hennes boks som heter ”Tid att vara ensam”. Den boken bör ligga hemma hos var och en av oss. Bra bok som gärna bör läsas om.
    Tack för dina tips och trevlig helg/ kram

    1. King och Lagercrantz har jag läst och det är verkligen två sinsemellan väldigt olika men ändå lika inspirerande böcker. Tack för tips!

Kommentarer är stängda.