Kategorier
Kulturkoll

Något som livar upp en måndag

Lotta
I veckan pratar vi om hur ”alla dör”. En passande låt att inleda temat med är Boomtown Rats oförglömliga hit I Don’t Like Mondays som toppade listorna 1979.

Bob Geldof skrev låten som är inspirerad av en skolskjutning. Måndagen den 29 januari 1979 dödade 16-åriga Brenda Ann Spencer rektorn Burton Wragg och väktaren Mike Suchar under en skottlossning mot Cleveland Elementary School i San Diego, Kalifornien, USA. Spencer skadade även åtta barn och en polis. Hennes hus, varifrån hon sköt, låg på andra sidan gatan från skolan sett. Hon använde ett gevär som hon någon månad tidigare hade fått som julklapp av sin far. Hon slutade inte skjuta förrän polisen parkerade en lastbil mellan henne och de skadade

Brenda Ann Spencer visade ingen ånger och på frågan varför hon gjorde det svarade hon ”I don’t like Mondays. This livens up the day”.

Bob Geldof berättar om hur låten kom till:
[quote]I was doing a radio interview in Atlanta and there was a telex machine beside me. I read it as it came out. Not liking Mondays as a reason for doing somebody in is a bit strange. I was thinking about it on the way back to the hotel and I just said ’Silicon chip inside her head had switched to overload’. I wrote that down. And the journalists interviewing her said, ’Tell me why?’ It was such a senseless act. It was the perfect senseless act and this was the perfect senseless reason for doing it. So perhaps I wrote the perfect senseless song to illustrate it. It wasn’t an attempt to exploit tragedy.[/quote]

Av Lotta

Jag läser mycket, ofta och gärna. Hoppar friskt mellan olika genrer men trivs bäst bland romkom och feelgood med svärta. Älskar episka läsäventyr såväl som blodiga styckmord och krimgåtor.

Ett svar på ”Något som livar upp en måndag”

Stängt för kommentering.