Kategorier
Kulturkoll

Höstlov blir läslov

linje-johanna
Det första seminariet jag var på under årets bokmässa var det som handlade om att höstlovet blir läslovet. Panelen som samtalade om detta bestod av Katti Hoflin (bibliotekschef för biblioteken i Stockholm), Johan Unege (författare och läscoach) samt två ministrar, Alice Bah Kuhnke (kultur- och demokratiminister) och Gustav Fridolin (utbildningsminister) och Åsa Sandell (litteraturvetare och fd proffsboxare) modererade.

Förr hette höstlovet potatislov och sportlovet hette kockslov. Nu vill Läsrörelsen att vecka 44 byter namn till Läslov och under seminariet diskuterades dels vad lovet skulle kunna innebära, vad det går att göra under lovet, om läslust och läsfrämjandet. I och med att det fortfarande ska heta lov så betonades det att det är viktigt med läslust som ledmotiv vid arrangerande av aktiviteter. De sa även att läslust och läsförståelse hänger ihop och att det inte går att bortse från det ena när en pratar om det andra. En annan viktig aspekt som lyftets var att bredda begreppet läsning och att det kan vara mer än bara läsa en bok. Det handlar i grund och botten om språk och berättande.

Jag kände instinktivt att jag också vill ha ett läslov när panelen berättade om exempel på aktiviteter som kommer att arrangeras. Förutom att t.ex Akademibokhandeln men även webbutiker har fina rabatter på barn- och ungdomsböcker både inför och under veckan gör att det går att skapa fina bokpaket till barnen med så finns det även exempel på aktiviteter som är gratis. Bibliotek runt om i landet kommer att ordna både med boktipsarhörnor, högläsning, författarsamtal och anda litterära aktiviteter och det är gratis och öppet för alla. Jag tycker att det är fantastiskt demokratiskt. Till skillnad från sportlovet gör det att barn oavsett hur mycket pengar familjen har kan ta del av spännande saker att göra på lovet. Alla har inte föräldrar som kan vara lediga med sina barn och än så länge räknas inte läsning som sport så samma typ av uppslutning kring att biblioteken skapar aktiviteter under sportlovet finns inte. Med den flora av spännande aktiviteter som kommer arrangeras på bibliotek kan många barn sen komma tillbaka till skolan och kunna berätta om vad de gjort för skoj på lovet. För tyvärr är det ju så att det fortfarande värderas högt vad en gör under sina ledigheter och det kan finnas lite utav en tävling i försök att bräcka varandra.

Förhoppningsvis blir detta läslov en stor succé och att det kan växa inför nästa år men även vara här för att stanna. Dessutom skulle det vara fantastiskt om även vi vuxna fick en vecka som vi helt kunde viga till läsning. På läslov.se kan du läsa mer om läslovet och hos UR Samtiden kan du se seminariet i sin helhet.

Av Johanna

Fullfjädrad kulturtant som nästan oftare är iväg på kulturevenemang än hemma. Hjärtat klappar extra varmt för ungdomsböcker och YA (young adult) som det aldrig går att bli för gammal för att läsa.