Carolina listar några fantastiska högläsningsböcker för lite större barn

carolina-top

Att be mig om några högläsningstips är lite vanskligt – risken finns att jag inte kan sluta. Står jag dessutom i något lämpligt bibliotek lastar jag gärna på den som frågar bok efter bok efter bok (”Ta allihop! läs lite här och lite där, börjorna och bilderna, och bestäm sedan tillsammans vilken ni ska läsa högt. Eller ha en omröstning!”)

Här kommer några förslag på högläsning för lite större barn – sisådär från sju år och uppåt? Det är saker att känna igen sig i, eller saker att fnissa tillsammans åt, eller må bra av:

Brune av Håkon Øvreås – åh, kluriga Brune som ju egentligen heter Rune men som blir superhjälten Brune om nätterna. Tillsammans med Svartle (som också har en egen bok) och Blåse (som jag hoppas ska få en egen bok) gör han de där sakerna han kanske inte riktigt skulle göra om han bara vore Rune. Och han gör dem med sin döda morfars välsignelse (jodå, för den döde morfarn sitter där på en sten och går att prata med hur bra som helst) Underfundig humor och brunmålad filosofi.jag-ar-jag

Jag är jag av Emma Adbåge – mycket igenkänning i vardagsliv för en åttaåring. Jag älskar att läsa högt om Mickan och allt det hon är med om. Saker hon är rädd för (snickis!), konstiga saker hon är med om (den platta skatan och arga damen!), personerna hon har i sin värld… Det är korta kapitel och en riktig högläsningspärla!

Långt ifrån alla gullegulliga böcker om ulliga katter är En mördarkatts dagbok av Anne Fine. Katter är jägare, de drar in smuts och fångar möss och är sedan mästare på att ge människorna Upphöjt Nonchalanta Blicken när de beskärmar sig. So what, de är katter? Och Tuffy är katt. Här är hans grymt ärliga (och roliga) egna berättelse om det här med att dra in små döda djur i mattes och husses hus.

Är du så lyckligt lottad att du har tonåringar som vill bli lästa för så tycker jag att ni ska läsa Splods öga av Neil Gaiman. Den är fantastiskt rolig, men är fylld med halsbrytande tidsreseparadoxer och smarta referenser som splods-oga-ett-galaktiskt-aventyrdet nästan krävs att man har levt ett tag för att hänga med på. Tonårshögläsning är alldeles perfekt – tonåringarna fattar blinkningarna och kan höja ett alldeles lagom ironiskt ögonbryn åt T-rex och andra dinosaurier som inte alls dog ut utan som faktiskt blev rymdpoliser.

Böckerna om Juni måste på något sätt vara obligatorisk högläsning för barn i lågstadiet. Det handlar om hur problem som egentligen kanske är små blir stora och oöverstigligt jobbiga för någon som går i tvåan. Att inte våga lämna lappen om att ”nu är det dags för utvecklingssamtal!” där hemma, eller att inte kunna börja spela tvärflöjt på kulturskolan fast man så väldigt gärna vill (det är komplicerat och har med sötaste tjejen i klassen att göra). Eller om hur fantastiskt kul det kan vara att ha en snigel klättrandes uppför näsan. Eller om läskigheten med att åka på lägerskola. Obligatoriskt, det säger jag bara! Badhuskrisen, Tvärflöjtskrisen, Kärlekskrisen eller Lägerkrisen av Ann Caroline Håkans.

Riktigt feel-good-högläsning är det att läsa om Oscar och hans Mycket Pinsamma Föräldrar i Lyckokakan av Kerstin Lundberg-Hahn. Det handlar om vänskap, och det faktum att det faktiskt kan vara en bra sak att göra bort sig då och då. Livet blir kanske lite roligare om det inte är så farligt att göra fel?

Och så hade jag egentligen tänkt lämna en massa andra favoriter därhän den här gången (här hittar du annars en lista på rolig högläsning jag inte tycker något barn ska gå miste om att få högläst för sig), men kan bara inte låta bli att bara nämna de här också. För att de är så himla, himla bra, helt enkelt:

Maria Parr – Våffelhjärtatherr grums
Maria Parr – Tonje och det hemliga brevet
Jo Nesbø – böckerna om Doktor Proktor
Sara Pennypacker – böckerna om Clementina
Andy Stanton – böckerna om herr Grums
Jo Salmson – böckerna om Almandrarnas återkomst och om Tam tiggarpojken

och….

(- Nä, hallå här nu Carolina, nu får du faktiskt lugna ner dig.
– Va? men jag har ju fler jag måste tipsa om..? det finns så många bra!
– En annan gång. OK?
– OK då. En annan gång. Världen är full av fin och bra och underbar högläsning, får jag säga det också?
– Jadå. Om du håller det kort.)

…visst är det fint att världen är full av fin och bra och underbar högläsning? Läs för dina barn! Även efter det att de har lärt sig att läsa själva!

 

Bild: Illustration av Emma Göthner i En mördarkatts dagbok (Anne Fine)

Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

Visa alla inlägg av Carolina →

9 tankar på “Carolina listar några fantastiska högläsningsböcker för lite större barn

  1. Jag har ju inte hunnit läsa den än – ligger efter med vårens böcker i år… men jag har förstått att den ska vara fantastisk!

 1. Tack för bra tips. Salmsons böcker har varit mycket poppis här också.
  Nu läser vi Harry Potter för den stora (snart 8 år) och minstingen skrattar så att han frustar åt Kapten Kalsong.

  1. Kapten Kalsong lånas friskt där jag jobbar- verkar vara bästa sortens humor för ganska många barn 🙂 Och att läsa Harry Potter högt är rena fröjden – lyckost dig!

 2. Kan man få för många tips? 😉

  Sonen älskade Brune och jag kommer köpa Svartle till semestern. Vi har haft mycket roligt till herr Grums också när jag läst vid läggningen. Vi har nyligen läst första boken i Pax-serien som verkar jättebra (Nidstången).

  1. PAX-serien är verkligen favoriter! De lånas enormt mycket på biblioteket där jag jobbar, och jag själv har slukat hela serien. Också bra som högläsningsböcker – om ens barn fixar att de är riktigt otäcka ibland.
   Och Svartle har jag ännu inte läst, men måste absolut göra 🙂
   (och nej, man kan aldrig får för många tips…)

 3. Vi har äntligen kunnat börja med kapitelböcker till Alma nu, även om vi håller oss till de mer episodiska varianterna , Emil och Madicken, som inte måste läsas i följd utan kan varvas med bilderböcker. Underbart, tycker jag, även om jag älskar att läsa bilderböcker också…

  1. Det är de böckerna jag gillar mest som högläsningsböcker, de episodiska, där varje kapitel mer eller mindre kan stå för sig själv. Astrid Lindgren är förstås fantastisk, men hennes kapitel brukar vara väldigt låååånga… vi fick ofta pausa mitt i dem. Lylle dig som kan läsa kapitelböcker nu!

Kommentarer är stängda.