Kategorier
Kulturkoll

Olle Ljungström i våra hjärtan

linje-kulturkollo

 

 

Idag nåddes vi av beskedet att Olle Ljungström avlidit. Inget som egentligen var oväntat, livet hade farit hårt fram med honom, men inte desto mindre sörjer vi att han inte längre finns ibland oss.

Olle Ljungström som befann sig i utkanten, men ändå mitt i Sveriges musikelit. Han som sjöng sig in i hjärtat med sin personliga röst. Senast uppmärksammades han i programmet Så mycket bättre, där hans låtar tolkades av andra och han själv satte en personlig prägel på andras låtar.

Linda: Jag har lyssnat en del på Olle Ljungström genom åren. Reperbahn gjorde intryck i filmen G, men det är mest soloartisten Olle Ljungström som jag kommer att minnas. Han kluriga texter och personliga röst. De sista åren bodde han i Sollebrunn, inte långt ifrån där jag bor. Några gånger såg jag honom, en numera krum och gammal man, som levt ett hårt liv. Det gjorde alltid lite ont. Det är inte så jag vill minnas honom.

Helena: För mig är han också främst soloartisten Olle Ljungström. Poeten med rösten som smög sig in i det innersta. Han har varit mitt sällskap på många ensamma, eftertänksamma och ibland sorgsna skogspromenader. Alltid trösterik, alltid vacker, alltid med rejäla stänk mörker och smuts – så som det är med de allra bästa.

Anna: På något vis så är det oändligt sorgligt att en så multibegåvad man har lämnat vid bara 54 års ålder. Han som skrev:

Jag kan cykla bakochfram,
och ta vem som helst i hamn,
om nån närmar och berör,
var noga med vad du gör.

Man går en stund på jorden,
vankar fram,
en stund på jorden.

Nu är stunden slut och jag vill precis som Linda minnas hans texter och hans sköra röst som man aldrig kan glömma.

och

Fanny: En recensent lär en gång ha sagt om Olle Ljungström: ”Han är ångesthanteringens popmaestro” och jag kan bara instämma. Visst tänker jag på Reeperbahn, men också för mig är han främst en soloartist. ”Cirkeln ska slutas,
det har jag kvar. Vi ska enas i jorden, jag och min far. Vi ska enas i jorden, jag och min far.” (Jag och min far)

Foto: Michael Winnerholt, Licens: Creative Commons erkännande

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.