Ungdomar i utkanten av normen

linje-viktoria

När jag tänker på uttrycket ”I utkanten” så tänker jag på alla de som befinner sig på andra sidan, baksidan av myntet helt enkelt. Alla de barn som tvingas växa upp i fattigdom, även i Sverige. Alla de som inte vågar bjuda hem någon efter skolan av rädsla för att mamma eller pappa kanske är full, eller har fått ett sammanbrott eller helt enkelt bara ligger och sover fortfarande pga en depression eller långtidsarbetslöshet som lett till apati.

På skolan där jag jobbar har v inte många elever som kommer från socialt utsatta förhållanden, men en del. Och framför allt har vi många som har svårt att förstå att det kan finnas eller vad det kan leda till för beteende. Sedan tror jag att det, liksom för en del av de karaktärer jag kommer at nämna här, ändå sker saker bakom stängda dörrar som man inte vet om och det är säkert fler än man tror som har det svårt hemma. Eller som kanske själv lider av problematik som ex en osynlig diagnos eller kanske kan komma att hamna i ett beroende av något slag om några år. Det är svårt att veta sådant som inte syns.

Men då tror jag ju fullt och fast på litteraturens hjälpande kraft. Biblioterapi helt enkelt. Att läsa om andra som också tampas med ADHD eller psykiskt sjuka föräldrar tror jag verkligen kan hjälpa en att se att man inte är ensam. Samtidigt som jag tror att det kan öka förståelsen människor emellan att läsa om personer som kommer från andra förhållanden än en själv. Nedan listar jag lite förslag på ungdomslitteratur som jag verkligen tror kan ha en läkande kraft när man behöver det.

Bryta om av Åsa Anderberg Strollo

Det är många år sedan jag läste den här nu men den har för evigt bränt sig fast i mitt minne med en sådan styrka att jag fortfarande håller den som en av de bästa ungdomsromaner jag läst. Den handlar om Minna som bestämmer sig för att börja om och bli en ny människa när hon börjar gymnasiet. Här finns ännu ingen som känner till hennes problem, nu ska hon skärpa sig, få bra betyg och klara av vardagen. Nu när hennes mamma äntligen blivit intagen på psyket och Minna mörkar att det är hon själv som får ta hand om allt hemma. Men mamma blir inte långvarig på psyket utan kommer hem igen och det blir som vanligt upp till Minna att ta hand om allt. Det finns en scen som jag mins speciellt i den här boken, hur Minna tvingar i sin mamma sömnmedel för att hon MÅSTE gå till skolan och skriva ett matteprov men inte vågar lämna sin oberäkneliga och psykiskt sjuka mamma ensam hemma. Det där skär verkligen fortfarande rätt in i hjärtat när jag tänker på det. Att vara 16 år och så utsatt och massor av ungdomar har det faktiskt så här.

Hoppas av Åsa Anderberg Strollo 9186634445

Ja, hon är bra, Åsa. Hon skriver verkligen så att man känner att det här skulle kunna vara äkta. Utan att kännas som sensationsjournalistik. Hoppas handlar om en flicka som rymmer hemifrån, mitt under julhandeln, och drar till Stockholm. Hon har fått nog och vill inte fira en jul till i sitt förljugna hem där ingen bryr sig om henne. Hon tänker sig kunna få ett deltidsjobb i julrushen men hamnar istället på gatan och blir helt enkelt hemlös. Hon utsätts både för faror och upptäcker vänner och att det finns gånger då man kan vara desperat nog att göra vad som helst för att få tak över huvudet.

Bortom världen utanför av Hedvig Andersson

Om att växa upp i en sekt och hjärntvättad inte kunna fatta egna beslut. Flickan i boken växer upp i en jordkällare men får så småningom hjälp att ta sig ut och rymma till världen utanför. Men det gör inte att livet blir lättare.

AntiloperAntiloper av Ester Roxberg

Antiloper handlar om det svåra i att vara bästa vän med någon som är psykiskt sjuk och inte veta vad man ska ta sig till. De två flickorna som handlingen kretsar kring har varit bästa vänner i åratal och planerar att åka till London, att livet ska börja. Den ena vill bli journalist, den andra musiker. Men så händer något mot slutet av gymnasiet och den ena tjejen blir allt mer introvert och de glider ifrån varandra. Drömmarna förvandlas till mörker och det hela slutar faktiskt i självmord. Ett oerhört svårt ämna att diskutera och att tackla som ung och anhörig. Nu behöver det inte ha gått så här långt för att man ska få ut något av boken. Att man tampas med mörka tankar, eller känner någon som gör det, kan vara själv nog. Eller bara det faktum att det är en förbenat bra bok, faktiskt.

Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo

Handlar om en fjortonårig tjej, Jenny, som har ett kontrollbehov utan dess like och som en sommar bestämmer sig för att bli smal. Hon ska ta kontrollen över sin egen kropp och visa alla i skolan när hon kommer tillbaka i 8:an att hon kunde. Och hon kan också. Hon rasar i vikt. Planerar allt hon äter, tränar fanatiskt och slutar inte när hon nått sin målvikt. Hon kan alltid äta ännu mindre, träna ännu mer. Och hon hittar en vän i galenskapen som eggar på henne men som tyvärr själv tillslut förlorar kampen om livet. Oerhört träffande om tvångstankar och det är så lätt att känna igen sig själv i fokuset, eller i tankarna då vi som tjejer/kvinnor vant oss vid att titta på våra kroppar med ett kritiskt öga snarare än ett uppskattande.

I huvudet på Colin Fischer av Ashley Edward MillerI huvudet på Colin Fischer

Det här är först och främst en rolig bok, och en deckare. Som råkar handla om en kille med asbergers. Han tål inte höga ljud och har svårt att tolka folks ansiktsuttryck men han är en hejare på logik och har också en klassisk förebild, nämligen Sherlock Holmes. Det blir också han som tar på sig att lösa fallet med pistolen som går av i skolans matsal och med sin klassiska slutledningsförmåga tar reda på vad som ligger bakom. Roligt och faktiskt ganska spännande också emellanåt.

Ja, det här är ju på inget sätt någon heltäckande lista utan bara förslag på litteratur om ungdomar som inte passar in i bilden av kärnfamilj, medelbetyg och utstakade karriärer. Som inte bara handlar om killar, hundar och vardagsliv. Eller om drakar och demoner för den delen. Men som det går ganska lätt att känna igen sig i ändå.

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →