En kalkon är en kalkon är en kalkon

linje-viktoria

Kalkonfilmen. Vi känner alla till dem och förmodligen har vi alla mer eller mindre några favoriter som kvalar in här. En film som är så urbota brutalt dålig att den nästan blir bra. Eller i alla fall underhållande. Typexemplet kanske är ”Mördartomaterna anfaller”, en skräckfilm som jag fortfarande inte lyckats se trots att jag letat efter den i säkert 20 år. En skräck-sci-fi så dålig att den blivit klassiker.

Jag har själv en hel del riktiga favoriter i den här kategorin, som jag trots allt sett både en och två och tre gånger och skrattat så mycket åt trots att det kanske inte var det som var den ursprungliga tanken med filmen. När jag var student så gick jag en kurs i Kulturadministration och en av delkurserna var att man skulle genomföra någon form av projekt. Jag och några kursare bestämde oss efter lite diskussioner att arrangera en filmfestival med just tema kalkon. Detta var innan ”Fantastisk filmfestival” slog igenom stort i Lund och liksom snodde åt sig en del av den här idén. Nu visar de visserligen övervägande bra filmer, men en del av konceptet är ändå det där obskyra och konstiga.

Vi bestämde oss för att hålla det hela så enkelt som möjligt. Vi hyrde en lokal biograf och bestämde oss för att festivalen skulle pågå endast en dag. Jag minns inte om vi valde tre eller fyra filmer i slutändan men det var ett fasligt sjå att få tag i vissa av dem och det var inte alla som var lika smickrade över sammanhanget de skulle ingå i. Vi hade minimal budget som vi spräckte på direkten med film- och lokalhyra och hoppades att intäkterna skulle hjälpa till. Riktigt så blev det inte. Det visade sig att inte alla var lika sugna på att se skitdålig film som vi var…

En av de mest minnesvärda filmerna vi visade var ”Lust” med b la Gerhard Hoberstorfer, Cia Berg och Kjell Bergqvist. Om man går in på IMDB (Internet Movie Data Base) så kan man se att den har fått det sammanlagda toppbetyget 1,7 av 10. Det är nog svårslaget till och med på Imdb. Som jämförelse kan man t ex ta de fantastiska filmerna ”Spring Breakers” (5,3 i betyg) och ”Machete Kills” (5,6 i betyg). Den senare är alltså UPPFÖLJAREN till Machete… och ”Mördartomaterna anfaller” har fått 4,6…

I publiken satt under hela dagen två stycken killar som undrade varför inte fler var på plats, det här var ju årets händelse! De var så gulliga att vi till och med bjöd dem på bullar eftersom vi hade bakat en massa fika att sälja under dagen också…

På det hela taget blev projektet lika mycket flopp som filmerna vi visade, men vi som arrangerade festivalen är nog enig om att det trots allt är något av det roligaste vi gjort. Jag ahr nog aldrig skrattat så mycket under en kurs i hela mitt liv. Vrålkassa filmer ser jag inte lika mycket nu för tiden dock. Även om jag fortfarande gärna skulle vilja ha sett ”Mördartomaterna anfaller” någon gång. Har ni några favoritkalkoner?

Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

Visa alla inlägg av Viktoria →

8 tankar på “En kalkon är en kalkon är en kalkon

  1. Jag kan rekommendera Sharknado, om du inte har sett dem. Ja, dem. Det finns tre och den fjärde är tydligen under inspelning… Jag har sett två och sällan skrattat så mycket 🙂

    1. Haha, vilken underbar titel! Gissar att det är 70-80-tal? Känns som att det var kalkonfilmens glansperiod.:-)

    1. Haha, vilken titel! Låter nästan som att det var menat som en komedi. Även om att vet att clowner är för jevvra läskiga och är de dessutom från yttre rymden så MÅSTE de ju vara EXTRA läskiga….

    1. Åh herregud… Ja, precis så där. Filmer som gärna tar sig själv på lite för stort allvar utan att hålla är ju nästan definitionen på kalkon. Fast den kanske var bra?

Kommentarer är stängda.