Kulturkollos bästa sommarläsning

linje-kulturkollo

 

Sommaren är inte riktigt slut ännu, men när skolorna snart drar igång känns det lite som att vardagslunken (varför heter det lunk egentligen när tempot går upp?) är på ingång. Idag vill vi därför bjuda på tips om riktigt bra böcker vi läst i sommar. Förhoppningsvis får du tips om böcker som kan förgylla din höst. Skriv gärna om din bästa sommarläsning på din blogg och/eller i en kommentar så att även vi får tips.

helena-200Sommaren har varit väldigt fin ur ett läsperspektiv, och russinen plockas med svårighet ur läskakan. Flickorna av Emma Cline (som släpps snart) var största läsupplevelsen, utan konkurrens. Den är outstanding om vänskap och utsatthet. Mer om den kommer både här och där på recensionsdag i september. Störst av allt av Malin Persson Giolito var väldigt bra. Och så slänger jag in särpräglade och smått fantastiska Grief is the thing with feathers av Max Porter (som kommer på svenska från Etta i oktober).

anna-200

Sommar och ljudbokslyssnande går särskilt bra ihop i mitt liv (och jakten på Pokemon just i år) och därför tipsar jag om två fina lyssningsupplevelser. Båda handlar om livet på landsbygden och båda utforskar såriga relationer som fortplantar sig genom generationer. Läs genast Gånglåt av Elin Olofsson och Körsbärslandet av Dörte Hansen, eller lyssna! Sedan att jag lyssnat på Störst och allt och kallat den sommarens bok – det står jag för. 100%.

 

linda-200

Det där med vad som egentligen är den bästa läsningen är som alltid relativt. Vackrast i sommar var helt klart Vi av Kim Thúy. Otroligt välskriven och bra. Mest underhållande var helt klart Kevin Kwans böcker Crazy Rich Asians och China Rich Girlfriend om helt absurt rika människor i Singapore, Hong Kong och Kina. Om jag nu ska använda ordet bäst, så är det nog ändå Wylding Hall av Elizabeth Hand som grep tag i mig mest. Det är en sådan bok som jag ständigt tänkte på under läsningen och som satt kvar länge.

 

viktoria-200 Den här sommaren har bjudit på den värsta lästorkan i mannaminne för min del. Inte ens när jag fick barn förra gången drabbades jag av en lika stor lässvacka. Men så är det skillnad att redan ha barn när man får en liten också förstås. En gud i spillror av Kate Atkinson påbörjade jag redan innan jag fick min lilla Pixi i juni och det tog två månader innan jag läste ut den. Det berodde inte alls på att den var förfärligt dålig för tvärtom så är det en bok som kommer att stanna hos mig länge. Med tanke på att det endast verkar bli en utläst bok i sommar så är det väl tur att det var en så bra titel i alla fall. Förutom den har det dock blivit en del barnböcker för den lille Pocketen. Tänk om jag var ett djur av Marielle Karlsson är uppföljaren till Tänk om jag var ett fordon och  kanske i enklaste laget för min treåring, men det är en fin och rolig bok i alla fall. Även om han nog hade uppskattat den bättre förra sommaren. Eller till och med sommaren innan dess.

 

carolina-200Jag läste inte alls lika mycket under mina semesterveckor som jag brukar annars – två riktiga tegelstenar som jag egentligen inte gillade någon av dem satte effektivt stopp för läslusten. Så när jag nu tänkte på sommarläsningen tänkte jag mest på de där tjockisböckerna jag absolut inte ville tipsa om – men glömde ju alla de där fantastiska böckerna jag läste i början av sommaren! Det var ju då jag hade min bästa sommarläsning! Allra bäst var nog de här fina, fina ungdomsböckerna som bägge handlar om kärlek – så där bra och lyckopirrigt om kärlek så att det inte går att sluta läsa, och med fina karaktärer som stiger upp ur boksidorna och blir ens vänner. Läs Som eld av Sara Lövestam och Du, bara av Anna Ahlund!

 

fanny-200De första semesterveckorna fick jag genomlida såväl självintervention som egomedlande för att krampaktigt släpa mig ur en av mina episka lästorkor (igen!). Jag satsade på samlingar under junis första veckor för att då är det ju inte hela världen om man lägger den åt sidan och plockar upp den några dagar senare. Igenkänningen var hög och läsningen mycket tankeväckande i Roxane Gays Bad feminist, men sommarens absoluta starkaste läsupplevelse avslutade min semester: Emma Clines debutroman Flickorna. Den triggade hela känsloregistret och väckte så många frågor både om vad jag läst och om mig själv. Recensionsdag är dock först i september, så mer om den då.

 

lotta-150Åh jag har läst och läst och läst hur mycket som helst den här sommaren. Favoriterna var Störst av allt av Malin Persson Giolito. (Ja, den är precis så bra som alla säger.) Skarp och realistisk, svinbra helt enkelt. En riktig läsfest hade jag med Marisha Pessls Nattfilm.  Den innehåller så mycket, är snillrik och komplex samtidigt som den är en läsvänlig bladvändare. Och så har jag läst den rysligt spännande och underhållande Kalldrag av Markus Sköld. Den släpps nu i slutet på augusti och det är härlig läsning vill jag lova.

Ulrica-200

 

Jag har haft en riktigt bra lässommar! Jag har gråtit ögonen ut mig till Fyren mellan haven av M.L. Stedman, jag har bitit naglarna av spänning under läsningen av Sekten från Dimön av Mariette Lindstein, njutit av Kjell Westös berättarkonst i Hägring 38 och stannat uppe en hel natt för att läsa ut Du, bara av Anna Ahlund!

 

Senare idag publicerar vi en lista med länkar till alla böcker vi recenserat på våra egna bloggar i sommar. Håll ögonen öppna.

Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av nio bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.

Visa alla inlägg av Kulturkollo →

2 tankar på “Kulturkollos bästa sommarläsning

Kommentarer är stängda.