Kategorier
Kulturkoll

Danföredanföredanföredanföre… nä, nu orkar vi inte vänta längre, NU KÖR VI!

carolina-top

Nästa vecka är det dags för årets höjdpunkt, Bokmässan 2016. Men vi på Kulturkollo kan inte riktigt hålla oss längre – nu drar vi igång vår förfest! Från idag tills det drar igång, och självklart under tiden, och dessutom en del när det hela är över, så skriver vi om Bokmässan. Aktuella författare och böcker, teman, typiska bokmässefenomen, förberedelsebeteende och kanske ännu ett inlägg om det ständiga problemet Hur Klonar Jag Mig Själv? (när fyra programpunkter krockar)

Årets officiella tema är som bekant yttrandefrihet – men nu när jag samtidigt som jag skriver det här (jepp, ibland har jag simultankapacitet…) sitter och läser seminarieprogrammet och försöker bestämma mig för var-när-hur (Vilka seminarier? Vilka tider? HUR ska jag kunna välja?) så inser jag att årets teman för mig snarare handlar om feelgood, romance och verklighetsflykt.

(Givetvis kommer jag att vara med på feel good-minglet Kulturkollo ordnar på lördagen, du har väl inte missat det? Eller vårt bokälskarmingel på torsdagen? Eller bokcirkeln om Vi MED Kim Thúy? Eller hela det här med att Kulturkollo är värdar för bokbloggarrummet dit du kan gå för att vila från bruset en stund, träffa andra bokbloggare, skriva lite eller bara vara?)

Bokmässan har så många ansikten, så många möjligheter, människor, möten och verkligheter – min mässa kommer säkert inte att vara lik din och inte ens lik min förra mässa, eller nästa. Det är kanske det som gör den så lockande?

Välkomna till förfest!

Av Carolina

Läser allt. Läser jämt. Läser börja läsa-böcker blandat med tunga klassiker, frossar i fantasy, romance och historiska romaner. Läser nytt inom barn- och ungdomslitteraturen och gamla deckare. Blandar allt och kan inte leva utan. En dag utan någon läsning är en misslyckad dag.

4 svar på ”Danföredanföredanföredanföre… nä, nu orkar vi inte vänta längre, NU KÖR VI!”

Ja, det är det här med bokmässan. Jag har funderat ett bra tag, och nu ställer jag frågan här. Ni har haft bloggstafett på temat medmänsklighet. Ni verkar vara tänkande människor, som förstår betydelsen av vilka sammanhang man väljer att vistas i.

I år har Bok & bibliotek, efter några krumbukter åt olika håll, beslutat sälja utställarplats till “Fria tider”. En del otrevligt sällskap får man räkna med på en stor mässa, men det här är inte vilket otrevligt sällskap som helst. Det här en grupp med tydliga band till våldsamma nazister. Det är personer som inte bara mordhotar såväl alla som vågat uttala en uppfattning som inte passar dem som folk som råkar vara födda till vissa etniciteter, utan också regelmässigt använder våld.

För bokmässan är det uppenbarligen viktigare att inte riskera att förlora pengar än att människor inte skall bli hotade på deras mässa. Vissa människor, vill säga.

Är det här sällskapet inte ett problem? Eller är det värt så mycket att vistas på bokmässan att det inte spelar någon roll? Hur resonerar ni kring det?

För egen del kommer jag inte att vara där i år. Det är inte en säker miljö att vistas i, inte för människor som jag. Jag väljer vad som är värt att ta risker för, och trots att jag uppskattat många års bokmässor, är en bokmässa inte värd den risken.

Och ja, fegt nog skriver jag utan namn och referens till egen blogg, även om ni naturligtvis får en riktig e-postadress som identifierar mig. Jag har erfarenhet av mordhoten som följer i “Fria tiders” spår, även som högst personligt riktade hot. Jag vet vad som skulle dyka upp i min brevlåda med identifiering här.

Jag svarar här som representant för hela kollektivet: Det här är en stor, svår och viktig fråga som vi brottats mycket med. Nya tider, som är utställarna, står inte för någonting vi vill förknippas med eller som vi stöder. Det är olyckligt att de kommer finnas på plats. Samtidigt finns många andra som står för motsatta värderingar, våra värderingar, också där och vi hoppas att vi genom möten och vår rapportering kan bidra till att visa att de humanistiska krafterna är starkare.

Stängt för kommentering.