The tant guide to bokmässan

linje-viktoria

Denna vecka har vi kunnat läsa om alla möjliga sorters härliga och mindre härliga tanter. För att avsluta i rätt anda tänkte jag här bjuda på lite Bokmässepepp i form av ”Tantens guide till att överleva Bokmässan”.

1. Packa rätt –packa lätt

Du kommer ha tung packning hem, överdriv inte med att packa för mycket dit. En bok räcker. Ja, jag lovar. Bara en. Du kommer att ha fler med dig hem. NEJ! Bara en, sa jag! Och e-böcker förstås. Om det mot förmodan skulle knipa.

2. Förnuftiga skor

En tant är inget om inte förnuftig. Glöm de där snygga klackarna du tänkt ha på Park eller på det där fräcka eventet när du ska träffa idol-författaren nr 1. Converse, kängor eller liknande. Smart att inte packa för många skor heller (se punt 1) så satsa på något du kan ha både dag och kväll. Inga ombyten. Inga stövlar, du kommer att bli varm.

3. Matsäck

Ja, en bra tant reder sig själv. Lunchen på mässan är dyr och blir lätt tråkig efter några dagar. Undvik dessutom alla köer genom att packa ner en förnuftig smörgås som du kan äta mellan seminarier i en signeringskö. Varför köa till mat när man kan köa till böcker, liksom? Strunta i akffetermosen dock. Den är tung, tar plats (se punkt 1) och Svenska kyrkan har gratis kaffe i sin monter. Missa inte heller hashtagen #mässkaffe på twitter där fler kafferepsberoende delar med sig av sina vattenhål.

4. Glöm inte vattenflaska

Ja, det blir varmt på mässan och du kommer inte märka att du förlorar vätska. Sätt påminnelse i telefonen om du vet med dig att du kommer att glömma bort att dricka. Vatten, alltså. Mvh hon som svimmade i Piratförlagets monter i en signeringskö 2010.

5. Behåll förnuftet…

Man måste inte köpa en bok bara för att man kan få den signerad. En redig tant håller koll på ekonomin. Även om Ranelid skulle råka gå förbi. Och även om det är erbjudande på träsmycken i hemslöjdsmontern.

6. …Men även barnasinnet

Finns det Harry Potter merchandise i SF-montern!???

7. …Och stilen

Man kan inte åka hem från mässan utan minst en snygg bokkasse, kosta vad det kosta vill…

8. Gör ett schema.

Färgkoda och skriv upp måstena och sedan förslag på att fylla tiden emellan dem. Förslagsvis Kuturkollos mingel med röd teckenfärg. Försök planera in färdrutt förbi Svenska kyrkan minst två gånger om dagen. (se punkt 3)

9. Och slutligen

Om någon skulle dyka upp i samma klänning från Indiska som du: håll huvudet kallt. Det är förmodligen en bokbloggare och de är oftast vänligt sinnade och redo att skänka bort utgallrade böcker ur sin bokhylla så kan vara värda att hålla sig vän med. Har hon dessutom ett halsband med litterärt citat om halsen så kan du vara ganska säker. Och vem vet, hon kanske till och med kommer från samma stad som du?

Tack och hej, tant var det här!

3 comments
  1. Jag dristar mig till att fråga om man ens behöver packa EN bok? Räcker det inte med mässtidningen som frukostlektyr på torsdagen? Så fort man satt sin fot i lokalerna flyger ju böckerna på en. Jag har fortfarande två helt olästa kvar i bokhyllan från förra året – Dante i serieformat och en diktsamling på isländska…

Comments are closed.