Kategorier
Kulturkoll

Om rädslor

linje-ulrica

Idag firas Halloween och vad man än tycker om den “högtiden” så är den svår att undvika – speciellt om man har barn som tycker att det är rysligt kul att klä ut sig och dessutom är ganska intresserade av möjligheten att få godis. Så här hemma hos mig har vi gjort pumpagubbar och laddat med läskigt godis om det dyker upp några smågastar eller vampyrer och hotar med “bus eller godis”.

På det temat tänkte vi den här veckan utforska våra rädslor. Det finns ju väldigt många saker man kan vara rädd för. Just nu är kanske det allra otäckaste det som händer varje dag runt omkring oss – i världen, i samhället, på Internet. Lägg därtill alla hemska saker man kan vara rädd för att ens nära och kära ska råka ut för. Då blir det närmast outhärdligt! Är den därför det är så fascinerande med “påhittade” otäckheter som till exempel spökhistorier och skräckfilmer? Kanske lockas vi av sådan rädsla eftersom vi vet är det är fiktion och att den går gör över så snart filmen är slut eller boken utläst?

Eller vi och vi – jag är en riktig fegis och undviker skräckfilm och läskiga böcker så gott jag bara kan! Jag är fortfarande skakad (och rädd för svarta katter!) tjugo år senare efter att ha läst Stephens Kings Jurtjyrkogården och när vi skulle läsa John Ajvide Lindqvists bok Låt de gamla drömmarna dö i min bokcirkel vågade jag inte ha den liggande på sängbordet.

img_2274Men, jag ska utmana mina rädslor denna vecka genom att läsa ett par ruskiga böcker, som jag har hört ska vara bra. Håll tummarna för att jag klarar det utan att få mardrömmar!

Vi kommer också  – mycket lämpligt – att starta bokpratet om Mary Shelleys FrankensteinKulturkollo läser. Hoppas att många av er vill vara med i diskussionen där!

Den här veckan har också många höstlov – eller läslov som det kallas nuförtiden. Det gillar vi, och vi kan nog lova att veckan kommer att erbjuda en del boktips för både vuxna och barn som är läslovslediga.

Pumpabild: pixabay.com

Av Ulrica

Litterär allätare i Lund. Tycker särskilt mycket om familjekrönikor, starka kvinnoporträtt, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor samt brittiska kriminalare. Och kaffe.

5 svar på ”Om rädslor”

Ett tips! I serien Vänner har Joey boken The shining i frysen för den är för läskig att ha framme!

Påminner om American Psycho som några vänner läste och sedan bestämde sig för att riva sönder och elda upp för de vill aldrig att deras barn skulle hitta den i bokhyllan och läsa av misstag.

Jag tror absolut det är en av orsakerna till av vi är många som fascineras av skräck, det bekräftar vår egen trygghet på något sätt – vi kan alltid återvända till den när vi läst ut boken eller sett klart filmen. De flesta av mina elever som kommit hit från krig vill absolut inte läsa skräck (inte för att jag försöker få dem, men de brukar säga det själva), de har sett nog med skräck i verkligheten, precis som du skriver är det ju den absolut största och riktiga skräcken idag.
Men kanske är det också lite därför man läser skräck? Det är ändå en form av “trygg” skräck, som bara utspelar sig i fiktionen.
Sen är det väl också så att det precis som med alla andra genres inom litteraturen finns de som gillar skräcken för formens skull, utan några psykologiska orsaker. Ofta letar en ju just psykologiska orsaker till varför folk läser skräck, men inte till varför folk läser feelgood till exempel. Ja, det går att fundera länge.

Stängt för kommentering.