Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Spöken och annat läskigt i bilderbokslådan

De som känner mig vet att jag är en Halloween-kramare av rang och älskar Nightmare before Christmas, spöken, gastar och gamla skräckfilmer även om det aldrig bjuds möjlighet att titta på några längre sedan barnen kom. I min värld är det inte skrämmande utan bara underhållande. Dessutom verkar äpplet inte falla särskilt långt ifrån trädet i min familj. Min son som ännu inte har fyllt fyra år har pratat om Halloween i flera veckor. Vi har skurit pumpor och ritat spindlar. Och jag har letat i bilderbokslådan som bara den för att hitta spökhistorier som funkar även för en liten. Det är faktiskt inte så lätt. Därför tänkte jag tipsa lite om spökhistorier för 3-åringar. Smalt? Kanske, men det är inte superlätt att hitta läskigheter som inte är för läskiga för småttingar, men i alla fall min kille gillar det.

Spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg

Klassiker som fortfarande funkar. Här hemma är det ”Buuuh! Sa spöket Laban” med ljudknappar, som gått varm i två år och ”Pappa är sjuk, sa Lilla Spöket Laban”. Upprepning funkar. Dessutom är det roligt att både lära sig färg och veckodagarna samtidigt.

Tummen tittar på natten, även den av Inger och Lasse Sandberg

Ännu en klassiker men den här har verkligen fastnat. Att saker ser annorlunda ut på natten och i mörkret. Framför allt busken som ser ut som en häxa har fastnat ordentligt.

Mot spökslottet av Thomas Halling och bilder av Kenneth Andersson

Varning för att det är LÄSKLIGA bilder om man inte är van. Vampyrer, skelett, huvudlösa män och yxor i huvudet. Enkel text dock, och en twist på slutet. Det förutsätter dock att man fattar att man ska vara rädd för vampyren, annars försvinner liksom poängen..

Gruffalon av Julia Donaldson

Gruffalon är gigantisk i England men kanske inte lika stor här. Gruffalon ser förfärlig ut och skrämmer också många av djuren i skogen men temat för berättelsen är egentligen att man kan klara sig lika bra genom att använda huvudet och vara lite smart.

Spökbiblioteket av David Melling

Den senaste favoriten hemma. Fyndade den i en reakorg för flera år sedan men har först blivit en favorit hemma nu. Den handlar om en liten flicka som läser en bok när plötsligt tre spöken dyker upp och snor den! Det visar sig att spökena behöver hjälp med att bygga upp ett bibliotek av berättelser och flickan har en lite annorlunda idé.

Ett monster med snurrig päls av Rikard Ask och Jutta Falkengren

Den här läste vi jättemycket redan när sonen var 1,5 men har plockat upp ett par gånger nu också. Förra året tyckte han att det var väldigt spännande att monstret var gravid eftersom mamma var det också. Urfina bilder och jag minns hur roligt min kille tyckte att det var att leka att han var monsterbebisen och jag monstermamman när han var liten.

När det gäller kapitelböcker har vi bara precis börjat så har inte jättemånga på lut men tänkte börja titta lite smått på Nelly Rapp-serien snart. Har ni några tips? Bilderböcker såväl som kapitelböcker som både mor och son gillar är super.:)

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

2 svar på ”Spöken och annat läskigt i bilderbokslådan”

Stängt för kommentering.