Kategorier
Kulturkoll Sakprosakoll

Julfrossa, matkoma och trångt i bokhyllan

linje-viktoria

Julfrossa. Nära släkt med räkfrossa och en av de sju julsynderna tillsammans med girighet, avund och lättja. Fast det sistnämnda kan man väl kanske ha förtjänat om man stressat sig igenom julbak och klappjakter. Jag frossar som vanligt i kokböcker, men i år, eftersom alla mina böcker FORTFARANDE är nerpackade i flyttlådor så får jag nöja mig med vad jag hittar när jag rotar runt i källaren och även titta tillbaka på tidigare år. Bilden ovan är på min julkokbokssamling från en jul för två år sedan och sedan dess har samlingen växt aningen, men inte mycket. Börjar nämligen känna att jag kanske, kanske har nått min gräns.. Även om jag ägnar halva december åt att baka och förbereda julmat.

Så, har jag några favoriter? You bet ya! Mina två tveklöst mest använda julkokböcker är en vegansk bakbok och en brittisk kokbok extra allt.

tegelaarKlassiska julkakor -utan ägg och mjölk av Karolina Tegelaar förtjänar att lyftas fram, inte bara för veganer utan även för allergiker mfl. Jag har delat med mig av recept ur den här kokboken till så många människor. Hennes klassiska julkaka med massor av frukt och alkohol är en klockren femma! För engelsk fruktkaka (christmas cake) måste man ha på julen, likaså panettone, den italienska motsvarigheten kan man säga. Den har jag dock letat annorstädes efter.

För hemma hos oss består julbordet av en härlig samling traditionella vegetariska rätter (jodå, har man ätit vegetariskt julbord i 35 år så finns det mycket traditioner även där), lite nytt och mera hälsosamt och sedan en rad brittiska och italienska godsaker. Först när bordet dignar under allt gott så är det verkligen jul.

Den andra favoriten är då självklart Nigella jul. Även om hon är min totala motsats när det gäller mycket så går det ju inte att inte älska en person med sådan matpassion och respekt för andras matkärlek. Ett av mina livs största ögonblick är fortfarande när Nigella tackar mig PERSONLIGEN i DM på Twitter för restaurangtips i Italien för flera, flera år sedan. Ja, ni kan får svimma av avund nu.nigella

Nigella jul är precis så där kladdigt sliten och använd som en riktigt älskad kokbok ska vara. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att båda dessa faktiskt är några av de mest använda kokböckerna i min hylla över huvud taget. Nigellas kokbok har jag både snott vegetariskt ur så väl som (naturligtvis) drinkrecept. Lägg till stämningen och julkänslan det ger, bara av att bläddra i den här glassiga och julröda boken så är man en bra bit på väg redan när det gäller julstämning.

Hur har ni det då? Några julkokböcker som ni återvänder till år efter år? Kanske någon ny favorit i år? Dela gärna med er för jag är alltid nyfiken på nya tips!

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

2 svar på ”Julfrossa, matkoma och trångt i bokhyllan”

Jag återvänder också till Nigellas Christmas. Den får mig att vilja vara värdinna för en busigt julparty med lagom insats. Den enda kokbok som fått mig att svänga ihop en dekonstruerad kalkonmiddag dagen efter!

Stängt för kommentering.