Kategorier
Kulturkoll

Veckans utmaning: En mindfulnessfylld jul

helena-top

I gårdagens inledningsinlägg så skrev jag att jag ännu inte har kommit in i stresstadiet. Detta är dock en sanning med modifikation. Förnekelse och stresskaos åtskiljs av endast en liten skör tråd. Detta blev särskilt tydligt när jag skulle komma på en utmaning för veckan och kom tämligen snart in i de djupaste vrån av min stresshjärna. Den satt med andra ord långt inne, men hur som haver nu är det dags.

Hur hanterar du själv julstressen? Musik? TV-seriesvullande? Läsning? Listfascism? Hjälp mig här! Hur får vi – du – en mindfulnessfylld jul? Och säg nu inte att man ska börja i tid, för det tåget har liksom redan gått.

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

10 svar på ”Veckans utmaning: En mindfulnessfylld jul”

Mina barn börjar närma sig åldern då det bara är pengar som gäller, vilket faktiskt är ganska skönt. 🙂

Japp, bara att få upp adventsbelysningen skapar en hel del julstämning. Får jag bara in granen så kan vi nog säga att det är julpyntat (med brist på tomtar). 🙂

Låter riktigt mysigt! Vi vuxna har också kört julklappsspel ett par år och det underlättar. Ett alternativ som vi körde innan var att vi bestämde någon månad innan vem man skulle köpa en julklapp till. På så vis får alla en klapp, men ingen behöver köpa mer än en.

Sålla och gallra rejält bland traditionerna verkar vara ett vinnande koncept. 🙂

Hm… jag tvekar att länka till mitt juliga inlägg, med tanke på hur stressade många är kring jul. Jag har själv stått dan före dan till långt över midnatt med skinkan som fortfarande inte är klar i ugnen, och julklapparna som skall slås in. Det har inte varit kul…

De senaste åren har jag börjat tidigt med förberedelserna, men bara för att jag älskar att pyssla och att baka, och julen består ju av väldigt mycket sådant; pyssel, dekorationer och bakning. Dessutom är vi oftast väldigt många som samlas hos oss på julafton, runt 16-18 personer, så det gäller att planera i tid.

Som scrappare med scrappande vänner förväntas jag (tror jag) skicka handgjorda kort, vilket inneburit att jag inte skickat några alls, eftersom jag aldrig hinner. Det är nog mitt bästa tips till den som är julstressad, att helt enkelt skippa det som man inte hinner och känna att det är ok ändå.

För mig är det förberedelserna som skapar julstämningen, men om man inte hinner innan jul, kan man alltid baka och pyssla under julens lediga dagar. Ett annat tips som har passat oss, är att samla alla hemma hos oss på julafton, och var och en ansvarar för olika rätter till julbordet. Då slipper man laga all maten själv, och man slipper att åka runt på fem ställen för att alla skall bli nöjda, och kan ta det väldigt lugnt på juldagen och annandagen.

Här är min länk till hur vi gör: https://justnujusthar.com/2016/12/14/sa-vet-man-att-man-ar-en-julalskare/

Stängt för kommentering.