Kategorier
Kulturkoll Romankoll

Nytt eller gammalt?

Nytt och fräscht var det ja. Över allt ser man folk fundera och planera kring vårens boksläpp, nya spännande titlar, omslag, filmer, filmatiseringar mm. Passande då att jag hade som nyårslöfte att inte köpa något nytt i år om jag kan undvika det och istället satsa på alla mina hyllvärmare. Eller flyttlådevärmare kanske jag ska säga då nästan alla mina böcker fortfarande är nerpackade pga långsam renovering. Nytt och fräscht i casa Viktoria är istället sådant som jag precis packat upp eller som ”bara” har blivit liggande sedan i höstas. Filmer och TV-serier är det också väldigt mycket rundgång på här hemma för tillfället. Jag undrar hur många gånger jag har sett Transformers Rescue Bots den här vintern.

Jag har faktiskt försökt komma på några undantag och det ENDA jag kan komma på är att jag redan innan jul förhandsbeställde Carol Goodmans nya thriller. Har ni missat Carol Goodman? Queen av litterära akaporr-thrillers? Som skrev ” The Lake of Dead Languages” för 15 år sedan och sedan följde upp med en rad briljanta psykologiska thrillers, ofta med akademiska inslag. De har varit förlagda till författarskolor, arkeologiska utgrävningar mm. För några år sedan gjorde hon ett avbrott och satsade på att skriva paranormal romance för såväl ungdomar som vuxna istället. Något jag personligen tycker att det finns många som gör lika bra så jag drog en djup suck av lättnad när hon ÄNTLIGEN kom med en ny bok i traditionell stil för två år sedan. River Road hette den och var helt ok, även om den kanske inte var i nivå med Arcadia Falls, Ghost Orchid eller ovan nämnda The Lake of Dead Languages, som mig veterligen är den enda som översatts till svenska.

Den nya romanen, som kommer i april, ska heta ”The Widow’s House” som ska ge Daphne DuMaurier-vibbar och handla om ett författarpar som flyttar tillbaka till den stad de en gång studerade i för att finna inspiration. Väl där går saker inte riktigt som planerat. Den unga kvinnan börjar höra barngråt om nätterna och efter lite efterforskningar förstår de att huset de bor i bär på en mörk hemlighet.. Låter det inte bara totalt underbart? Har stora förhoppningar på den här ”haunted house”-romanen i alla fall.

Ni då? Gör ni som jag och satsat på gammalt och dammigt eller är det något nytt och fräscht ni längtar efter och ser fram emot? Någon mer som läst och uppskattar Carol Goodman?

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.