Kategorier
Romankoll

Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen

foto: detalj ur omslaget till Marie Hermanssons roman Himmelsdalen

Nu ska jag  blir långrandig och introt till inlägget blir omständligt, ber så väldigt mycket om ursäkt för det. Men så här var det.

På läsretreaten i Varberg för några veckor sedan bokcirklade vi Marie Hermanssons underbara roman Musselstranden. I ett av samtalen med mina läskompisar där så började vi tala om begreppet bergtagen (som är centralt för handlingen i boken) och vidare gick tankarna till Thomas Manns klassiska roman Bergtagen som kom i nyöversättning häromåret och som verkligen står på min långa läslista. I samma andetag påmindes jag om hur väldigt mycket jag tyckte om att läsa Marie Hermanssons Himmelsdalen. När vi sedan fortsatte tala om böcker som utspelar sig i santorie- eller hospitalsmiljö så gick det nästan inte att sluta. Så, här kommer mitt axplock av de böcker vi pratade om.

En favorit, som inte utspelar sig i Alperna utan i bergen någonstans i Japan är Haruki Murakamis Norwegian Wood. En vacker kärlekshistoria mellan Toru och Naoko som är fantastisk läsning. Vill man läsa något nyutkommet som delvis utspelar sig i sanatoriemiljö så är David Nymans Nerverna  nästan plågsam läsning. Den handlar om hur en hel familj påverkas, och löses upp, när modern Ida blir sjuk och hamnar på hospital. I Beckomberga: ode till min familj utforskar Sara Stridsberg delvis samma tema när dottern Jackie återser sjukhuset där hennes far varit intagen. Jag kan inte nämna den utan att i sin tur komma att tänka på Vänd dig inte om av Tove Alsterdal som utspelar sig i Beckomberga.

Sen kan man inte läsa Himmelsdalen, som handlar om en dal i Alperna där man skapat en alternativ värld där människor kan frivilligt eller av tvång dra sig undan världen, utan att komma att tänka på den fantastiska dystopin Väggen av Marlen Haushofer. Som förvisso inte alls utspelar sig på ett sanatorium men väl i Alperna och där en kvinna blir isolerad från omvärlden med en glasvägg. Så handlar det om att överleva, vi har förresten konfererat om just den romanen här på kollot. 

Ja, ni ser. Underliga äro mina associationsbanor, hoppas ni hängde med och hoppas ni fick lust att läsa!

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

7 svar på ”Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen”

Även Gregorius av Bengt Ohlsson handlar en del om en vistelse på hälsohem. I Doktor Glas får vi ju veta att Gregorius åker iväg, men inte vad som händer där.

Stängt för kommentering.