Kategorier
Barnbokskoll Kulturkoll

Att resa i tiden

Tid, visst skulle vi alla vilja ha mer av den? Leva längre? Ha längre dagar? Men om vi kunde resa i tiden så skulle det ju kunna lösa en del av problemen. Vi skulle kunna åka n i framtiden och hjälpa våra nära och kära. Vi skulle kunna åka bakåt i tiden och hinna med det där som tiden inte räcker till för alltid. Och naturligtvis, vi skulle kunna göra mer rejäla tidshopp såväl framåt som bakåt. Träffa Shakespeare, Virginia Woolf eller någon annan gammal ”idol”. I barnlitteraturen så var tidsresor, ja, jag ska inte säga vanliga men kanske vanligare i alla fall förr. Jag minns nämligen med pirr i magen några av mina absoluta favoritböcker från när jag var liten och hur de handlade om barn som for på äventyr 100 år bakåt i tiden eller kanske mer. Jag menar, minns någon Penelope -en resa i tiden av Alison Uttley? Va, va? Den var ju fantastisk! En annan stor favorit hette Jordkällaren. Författaren har tyvärr försvunnit ur mitt minne, men den handlade just om ett barn som for tillbaka i tiden via en jordkällare och plötsligt befann sin i USA under 1800-talet. En stor del av fascinationen var naturligtvis verklighetsflykt i mitt fall. Tänk att kunna lämna trist vardag för att åka på äventyr! Ett hemligt liv med hemliga vänner! Samma lockelse som i böckerna om Narnia m fl.

I mer modern tid så är det väl framför allt en tidsresa som blivit berömd. Hermione använder ju en ”time turner” för att hinna med så många lektioner som möjligt och sedan räddar den också livet på Buckbeak. Där är tidsresorna inte så massiva direkt. Mary Hoffmans Stravaganza-serie lyckas vara både tidsresa men mest fantasy då hennes karaktärer reser till en ”plats som liknar Venedig, Rom osv för flera hundra år sedan, men som ligger i ett parallellt universum”.

Peter Arrhenius har dock påbörjat en barnboksserie om Tidsresenären Fanny Falk som reser i tiden för att ställa saker till rätta när problem hotar att ställa saker på ända och förstöra tidsordningen. Även Kristina Ohlsson snuddar vid ämnet tidsresor i sin bok ”Mysteriet på Hester Hill”. I övrigt är det skrämmande låg representation på tidsreseområdet. En och annan pedagogisk bok eller serie kan jag väl komma på, ex Folkes tidsresor av Anders Liegnell, men inte de där episkt spännande äventyren där någon klev in genom en garderob och samtidigt gick genom tid och rum. Vad har hänt? Har fantasyn tagit över? Behöver vi inte historieresor utan söker helt påhittade världar istället? Tidsresor är ju ypperliga för att göra historiska äventyr men med en modern twist. Och samtidigt lär man sig om historiska platser och händelser. Hett tips till aspirerande författare därute alltså. Och om någon sitter på ett prakttips eller kanske ett minne så dela mer än gärna med er.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

9 svar på ”Att resa i tiden”

En av mina favoriter i genren är Mysteriet vid midnatt (Tom’s Midnight Garden) av Philippa Pearce. Mycket engelsk och mycket mystisk, utöver tidsresandet. Rekommenderas!

Outlanderserien är väl ett praktexempel? Jag har bara läst den första i serien iofs …

Tänker att man kan läsa dem från tidig tonår. Mitt trettonåriga jag hade gillat dem mycket!

Ransom Riggs Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children och därpå följande böcker handlar ju faktiskt om tidsresor. Kanske för lite äldre barn. Själv är jag lite känslig för fenomenet. Hjärnan krullar sig när jag försöker tänka på logiken kring allt detta.

F.ö. är väl Rowlings time turner och den tidsresan där de räddar Buckbeak och Harry själv kanske inte så episk till formatet, men så fruktansvärt snygg dramaturgiskt. Rowling var den som fick mig att börja skriva själv en gång i tiden – hon är fanimej fantastisk!

Åh Jordkällaren! En av min barndoms starkaste läsupplevelser. Janet Lunn heter författaren och boken står fortfarande kvar i min bokhylla, sisådär 26 år efter att jag fick den i födelsedagspresent.

Jeanette Winterson har skrivit två böcker om tid (jag tror att de reser i tiden, iaf handskas de med den) vet jag, har inte läst dem än dock så jag vet inte hur de är.

Stängt för kommentering.