När Queen Victoria bestämde över världen

Linda

Rule Britannia, Britannia rule the waves!
Britons never, ever, ever shall be slaves.

 

Nej, britterna skulle aldrig bli slavar. Istället erövrade de världen. När det brittiska imperiet var som störst mellan 1850 och 1920, var det det historiens största imperium. Ganska naturligt då att jag länge trodde att de sjöng ”Rule Britannia, Britannia rule the world”.

Den som var drottning och därmed ledare för detta jätteimperium var drottning Victoria. Hon föddes 24 maj 1819 och var drottning från 1837 fram till sin död 1901. Jag måste erkänna att Victoria inte är mycket mer än en bild för mig. En bild av en äldre ganska så parant dam. I tv-serien Victoria, som just nu sänds på TV4 har jag fått veta mer. En tv-serie är självklart inte sann, men säkerligen sannolik och med hjälp av den och andra källor vill den här smygrojalisten teckna ett porträtt av drottningen med stor D. Elizabeth I och II får ursäkta.

Drottning Victoria efterträdde kung William IV, som var hennes farbror. Han hade inga arvingar, trots att han faktiskt fick väldigt många barn. Tio av dem, fem söner och fem döttrar, fick han utom äktenskap i ett förhållande med den irländska skådespelaren Dorothea Bland, även kallad mrs Jordan. Tanken var inte att William skulle bli kung och därför var det inget större problem att han inte var gift ”på riktigt”. Senare gifte han sig med en annan kvinna och fick två döttrar. Ingen av dem överlevde dock barndomen. När hans bror Georg IV dog, också han utan legitima arvingar, fick William ta över tronen. Han kröntes den 8 september 1831.

Victoria var Williams brorsdotter och den som stod näst i tronföljden. Hennes tilltalsnamn var Alexandrina (hon var döpt efter sin gudfar tsar Alexander I) men det ansågs för ”utländskt” för att passa som drottningnamn. När William dog 1837 föreslogs hennes nya namn och titel bli Elizabeth II, precis som den nuvarande drottningen heter, men istället använde hon sitt andranamn Victoria. Hennes mors rådgivare sir John Conroy, som är en av tv-seriens bad guys, ville gärna bli den nya drottningens sekreterare, men hon vägrade. Istället talar hon om för honom att hon må vara ung och orfaren, men hon är barnbarn till en kung och fult kapabel att ta uppdraget som drottning. Därefter gav hon honom tillåtelse att dra sig tillbaka.

Premiärminister Lord Melbourne stöttade henne och fungerade som hennes privatsekreterare och rådgivare under den första tiden på tronen. I tv-seriens första avsnitt finns en scen då Victoria presenteras som ny dottning för ett gäng mäktiga män. Melbourne hjälper henne då att reda ut vem som är vem. Det är också Melbourne, Lord M, som hjälper Victoria att forma sitt hov och att hon ibland kallas mrs Melbourne är kanske inte så konstigt. Melbourne var dessutom frånskild, eller i alla fall övergiven. Hans fru Charlotte Lamb lämnade honom för Lord Byron.

En annan viktig person för den unga drottningen var hennes guvenör baronessan Louise Lehzen, som verkar ha stått henne närmare än hennes egen mor. När Victoria flyttar till Buckingham House (senare Palace) placerar hon sin mor i den norra flygeln, medan Lehzen får bo i anslutning till drottningens sovrum. Modern och Conroy gör allt för att få Victoria bort från tronen. Till sin hjälp har de Victorias farbror, som självklart vill åt tronen.

Det är intressant hur starkt Victoria porträtteras, trots att hon vid sitt tillträde som drottning av Förenade kungariket Storbritannien och Irland, var just fyllda 18. En kvinna med en tunga för stor för sin mun, som Lady Portman uttrycker det i tv-serien. Med tanke på att hon är något av en symbol för det brittiska imperiet är det inte konstigt att hon framställs just så och mycket troligt är att bilden av henne som en riktigt stark och karismatisk person helt sann. När Melbourne avsattes som premiärminister och skulle ersättas av sir Robert Peel vägrade Victoria ersätta de hovdamer som var gifta med ministrar i Melbournes parti med tory-fruar. Den så kallade Sängkammarkrisen gjorde att Peel inte kände förtroende att bilda regering och istället återinsattes Melbourne.

I avsnitt tre kommer Victorias morbror Leopold I av Belgien på besök och hans uppdrag är att övertala Victoria att gifta sig med sin kusin Albert. Hon är tveksam, han också, men äktenskapet blev långt och vad det verkar lyckligt. Det fanns andra män (läs släktingar) som försökte få ihop henne med alternativa män (påfallande ofta släktingar), men det blev Albert som fick titeln ”Han kungliga höghet”.

Tv-serien Victoria baseras på en bok med samma namn, skriven av Daisy Goodwin. Den har nyss getts ut på svenska av Printz Publishing. Läs mer om den här. Än så länge har en säsong av serien spelats in och det planeras för fler. I Sverige sänds den på Tv4 och de flesta avsnitten finns kvar på play. Jag rekommenderar den varmt. Jenna Coleman som spelar Victoria gör det riktigt bra (väldigt mycket bättre än den irriterande rolltolkningen i Livet efter dig) och det är sådär lagom romantiskt och faktiskt också ganska så lärorikt.

 

Linda

Storläsare som blandar friskt bland olika genrer. Föredrar dock ganska så svarta samtidsskildringar för gamla och unga, gärna skrivna av kvinnor och gärna från Sverige, Storbritannien eller Frankrike. Reser också ofta till avlägsna platser med hjälp av böcker.

Visa alla inlägg av Linda →

3 tankar på “När Queen Victoria bestämde över världen

Kommentarer är stängda.