Kategorier
Novellkoll Romankoll Sakprosakoll

Lästips från samväldet – en personlig lista

Som ni ser av min käcka lilla bild ovan så är länderna som ingår i Samväldet ett rejält gäng, 53 stycken för att vara noga och det som de har gemensamt är att de varit del av det brittiska imperiet. Jag har i mer än 30 år haft ett särskilt intresse för litteratur från de forna brittiska kolonierna så ni får stå ut med att jag gör en högst personlig lista med lästips. Mina favoriter helt enkelt, en del titlar med mycket tydlig kolonial koppling andra bara grymt bra romaner. Lite gammalt, lite nytt – häng med jorden runt!

Jag börjar min resa i Indien och en favorit är Bittert arv av Kiran Desai, en helt underbar roman med vackra miljöbeskrivningar från de svala, fuktdrypande och gröna Kashmir. Vill man ha storstadsmyller så passar Aravind Adiga bra att tipsa om t ex Den vita tigern som är en humoristiskt svart samtidsskildring av ett land som har enorma klassklyftor. En modern klassiker är De små tingens gud av Arundhati Roy som jag har läst många gånger, författaren kommer dessutom till Sverige under tidig höst och man kan höra henne bl a på Bokmässan.

Vidare till Pakistan och där måste jag ha med Moshin Hamid, hans roman Den ovillige fundamentalisten är ständigt aktuell och hans roman Nattsvärmare är min personliga favorit. Kamila Shamsies roman Brända skuggor är en ganska nyutkommen roman som jag slukade förra året, riktigt bra!

Innan resan går vidare mot Oceanien så stannar jag till på Sri Lanka. Därifrån kommer Michael Ondaatje som har skrivit mycket bra, en roman som närmast fått klassikerstatus är Den Engelska patienten som jag minns som en härligt romantisk läsupplevelse. En roman som jag läser precis just nu är Teodlarens hustru som när jag kollar upp det faktiskt är skriven av en författare från Malaysia: Dinah Jefferies. Lättläst om en svunnen tid på Ceylon.

Från Nya Zeeland får det blir tips om att läsa Janet Frame. Allt som hon skrivit är fantastiskt bra men kanske är Ugglor gråter min favorit. Sedan får förstås också Katherine Mansfield vara med här. Hennes noveller är klassiker som så sent som 2013 kom i nyöversättning på Ellerströms: Trädgårdsfesten och andra noveller heter samlingen. Himlakroppar av Eleanor Catton är en roman som jag verkligen vill läsa men som ännu ligger och väntar, kanske blir det den här sommaren?

Från Australien har jag det senaste, som så många andra, läst den produktiva feelgoodförfattaren Liane Moriarty och min favorit av hennes böcker är Öppnas i händelse av min död. Fyren mellan haven av M L Stedman är en bokcirkelfavorit som är både lättläst och tänkvärd.

Resan runt jorden fortsätter och nästa stopp får bli Antigua och Barbuda som är Jamaica Kincaids födelseort. Om man vill läsa en enda av hennes romaner så väljer jag Annie John. För att krångla till det lite så puffar jag in Yaa Gyasis Vända hem här också, en debutroman som börjar i Ghana och där man får följa det amerikanska slaveriet genom en släkt, missa inte den.

Efter en kort vända till USA så drar jag vidare till Kanada, där finns så många bra författare att tipsa om och ingen har väl missat Alice Munros noveller eller Margret Atwoods romaner. Plocka upp vad som helst och läs, eller varför inte titta på The Handmaid’s Tale på HBO i sommar.

Vidare över havet mot Nigeria. En författare som utforskat kolonialismen på djupet är Chinua Achebe och hans trilogi som börjar med klassikern Allt går sönder är obligatorisk läsning i stora delar av den engelskspråkiga världen. Vill man läsa mer nutida så är Chimamanda Ngozi Adichies En halv gul sol eller Ayòbámi Adébáyòs Stay With Me två favoriter.

Grannlandet Ghana har redan nämnts men jag vill gärna lägga till en relativt ny roman av Taye Selasi: Komma och gå. Söderut mot Sydafrika som skulle kunna bli en egen lista, jag kan bara välja några få titlar. En favorit är Agaat av Marlene van Niekerk och en klassiker som man aldrig glömmer när man läst den är Min sons historia av Nadine Gordimer.

För att inte helt trötta ut er så blir det ett snabbt stopp i Uganda där jag tipsar om en fantastisk novellsamling som heter Tropiska fiskar skriven av Doreen Baingana och den sista anhalten på resan får bli Kenya. Ngugi Wa Thiong’o måste förstås vara med, han har gendom hela sitt författarskap utforskat kolonialismens effekt på människorna, samhället och kulturen i Kenya. Kanske vill man börja med att läsa hans självbiografi Drömmar i krigets skugga efter det är det är det bara att läsa alla hans fantastiska romaner, debuten från 1964 heter Upp genom mörkret. Min personlag favorit är Floden mellan bergen. 

Sedan måste jag avsluta med att tipsa om den nyöversatta och i Sverige nyligen utkomna En engelsk gentleman av Jane Gardam som är en mycket fin skildring av ett av imperiets barn.

Pust! Guldstjärna till er som orkade läsa hela listan, jag kan liksom inte begränsa mig. Vilka böcker har jag missat? Vilka är era guldkorn? Tipsa gärna!

 

4 svar på ”Lästips från samväldet – en personlig lista”

Här är några författare som betytt mycket för mig:
1. William Somerset Maughams noveller, där många utspelar sig östra Asien och ger ganska ironiska porträtt av de engelska kolonisterna. Tyvärr har jag glömt namnen på dessa noveller. Hans bästa novell, Mr Know-All, snuddar bara vid kolonialväldet,
2. Doris Lessings romansvit Våldets barn om Martha Quest. Den borde alla läsa.
(Rhodesia och Sydafrika)
3. Men den som jag ser som den främste av alla afrikanska författare:
André Brink. I min bokhylla finns Rykten om regn, En torr vit årstid, En kedja av röster och så den som berört mig mest Ut ur mörkret. Dessa böcker är lästa många gånger under åren. (Sydafrika)

Andre Brink är en favorit! Kräftorna vänjer sig minns jag ännu. Stort tack för dina tips!

Så vida beläst du är! Kiplings ”Djungelboken”, och Conrads ”Heart of Darkness” speglar bitar från det Brittiska imperiet. Och Gin och tonic!

Jag har haft många år på mig och listan är en liten skärva av det jag läser … Ja, absolut ska listan fyllas på. Tack för påminnelsen om två klassiker! G&T är aldrig fel!

Stängt för kommentering.