Kategorier
Kulturkoll

Veckoutmaning: Jag är inte bitter!

helena-top

[box style=”rounded”]bitter
bitt´er adj. ~t bittra ORDLED: bittr-are
1 som smakar beskt och skarpt och ibl. obehagligt: bittermandel; bittersalt; ~ choklad; havsvatten ger en ~ eftersmak BET.NYANSER: a) bildligt: tömma nederlagets bittra kalk b) överfört i fråga om andra skarpa förnimmelser: det var ~t kallt (adv.) KONSTR.: ~ (att+INF) HIST.: sedan yngre fornsvensk tid; fornsv. biter, bitter, beter ’bitande, skarp; argsint’; av samma urspr. som 1besk, 1bita
2 som upplever nedstämd eller hatisk känsla över vissa missräkningar e.d.: NN blev på sin ålderdom alltmer ~ och isolerad; besviken och ~; ~ över sin misslyckade karriär; ~ över inbillade oförrätter BET.NYANSER: a) om handling o.d.: han log ett ~t leende b) själsligt smärtsam: ~ saknad; vi kämpar till det bittra slutet KONSTR.: ~ (på ngn el. ngt), ~ (över ngt) HIST.: sedan 1541[/box]

Veckans utmaning må vara enkel till sitt utförande, men kanske kräver en del tankekraft.

Lista bittra karaktärer inom såväl film, tv som litteraturen – karaktärer vi älskar att hata eller karaktärer vi hatar men kommer att älska.

Svara på din egen blogg, i kommentarerna, på Facebook eller Instagram. Glöm inte att tagga oss eller på något sätt tala om var vi kan hitta ditt svar.

Av Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

13 svar på ”Veckoutmaning: Jag är inte bitter!”

(1) Mamman i Athena Farroukhzads Vitsvit: ”Min mor sa: Din far levde för den yttersta dagen//Din mor likaså, men hon tvingades till andra ambitioner.”
(2) Shakespeares Richard III är kungen av giftigt gnällande.
(3) Det var länge sedan jag läste Maria Sveland nu, men visst vara det inte bara titeln som var bitter? I sin fulla rätt.

Stängt för kommentering.