Kategorier
Kulturkoll

Nobelt Ignobel

Jaja, fantastiska medicinska lösningar i all ära men hade den där forskningen verkligen gjorts och alla upptäckter verkligen upptäckts om inte ett oändligt antal människor hade forskat på helt orimliga saker för att av en slump upptäcka något helt annat!? Ehh… tja, jo, kanske. Ibland i alla fall. Men mycket forskning som bedrivs är det kanske svårt att förstå nyttan av förrän långt senare.

Som med de som varje år prisas av Ig nobel. ”For achievements that first make people LAUGH then make them THINK.” Varje år utses ett antal vinnare som forskat på skojiga, udda, annorlunda, otroliga och tillsynes helt värdelösa saker. Varje år sätter man lite i halsen och tänker ”att de faktiskt har fått ANSLAG för att ta reda på det där”.

Jessica Gedin är stor Ig Nobel-vurmare och brukar varje år ta upp vinnarna i ett program av Spanarna i P1 och det brukar vara hon som uppmärksammar mig på att man utsett åretsvinnare. Jag måste säga att jag förstår henne för det är vansinnigt kul att gå in och kolla varje år. Så värst många litteraturpristagare kan jag inte påminna mig, även om någon en gång vann pris för att ha bevisat att ordet/uttrycket, ”huh” (eller typ, hmm) tydligen finns i alla språk. Det finns dock såå många andra roliga vinnare att jag faktiskt måste dela med mig av några av dem här tänkte jag.

Priset har delats ut ända sedan 1991, dvs i 26 år, men i år kanske de har tagit priset. Vad sägs t ex om Fysikpriset som i år gick till Marc-Antoine Fardin för sin undersökning ”Can a Cat Be Both a Solid and a Liquid?”. Ett pris som borde passa litteraturvurmare som hand i handske då det ju är allmänt känt att katter+böcker är en vinnande kombination. Frågan är om flytande katter+böcker skulle vara så vinnande. Vem tänker ens tanken?

Årets ekonomipris är också djurorienterat då det gick till Matthew Rockloff och Nancy Greer för att ha undersökt huruvida en krokodilkontakt kan påverka ens tendenser att spela om pengar. Japp, ni läste rätt. Jag vet inte om studien kom fram till att folk som träffat krokodiler spelar mer eller mindre dock.

Medicinpriset gick i år till både Frankrike och Storbritannien då Jean-Pierre Royet, David Meunier, Nicolas Torquet, Anne-Marie Mouly, and Tao Jiang delade på utmärkelsen. Tillsammans har de djupstuderat exakt HUR olika folk reagerar på ost. Hur stor skillnad är det på de som bara tycker att viss ost är äcklig och de som verkligen avskyr ost. Detta har man alltså använt avancerad röntgenteknik för att ta reda på.

En del är dock sjukt intressant. Som specialpriset ” FLUID DYNAMICS PRIZE” (ungefär Vätskedynamik) där man försökt ta reda på vad som händer om man går baklänges med en kopp kaffe i handen och hur mycket man egentligen spiller.

Ett av mina favoritpris måste dock vara från förra året då en man byggde proteser så att han skulle kunna röra sig och leva som en get. Tillsammans med en flock med getter. Frågan är exakt vad getterna egentligen tyckte om saken. Priset delades med en man som försökt leva som utter, fågel, räv, rådjur och bäver. Allvarligt. Oklart hur framgångsrik han var men eftersom han tydligen bytt djur ganska ofta måste han ändå ha stött på problem och inte blivit helt nöjd tänker jag.

Förstår ni hur roligt det här är att läsa varje år? Och jag vet att tanken ska vara att man ska skratta och sedan tänka efter men hör ni, det är oftare jag skrattar och väldigt sällan jag känner att ”jo, men det där kan ändå vara användbart”. Om man t ex skulle identifiera sig som get istället för människa. Eller nej?? Minns ni någon speciell Ig Nobel vinnare?

Länk till Ig Nobels hemsida.

Av Viktoria

Anglofil Harry Potternörd som gärna läser både bilderböcker, barnböcker och ungdomsböcker. Har förutom tre katter även en liten Pocketversion på 4 år och en Pixi på 1 år. Uppskattar konst, musik och litteratur och hjärtat klappar lite extra för Agatha Christie och Italien.

2 svar på ”Nobelt Ignobel”

Stängt för kommentering.