Kategorier
Barnbokskoll Novellkoll Romankoll Ungdomsbokskoll

Kulturkollo önskar God Jul!

Vi på Kulturkollo önskar er en riktigt fin långhelg som innehåller precis det som ni själva helst vill. Eftersom vi är de som vi är här på bloggen så kan man anta att vi själva kommer att tillbringa del av helgen i en skön fåtölj (insert valfritt bekvämt ställe) och vi kan förstås inte låta bli att skicka med några väl valda lästips.

Helena: Jag har inte varit så mycket för böcker som handlar om julen tidigare och det är väl egentligen först de senaste åren jag ens fattat grejen. Och så sent som för bara några veckor sen mötte jag mitt livs kärlek bland julböcker, berättelserna jag kommer återvända till år efter år efter år. Jag vet att man inte ska tjata och sådär, men jag måste ändå få lyfta fram Jeanette Wintersons Juldagar igen, den är verkligen den fulländade helgboken. Allt om varför och hur kan du läsa i måndagens inlägg. En annan favorit är den text som var mitt första möte med Tove Jansson, underbara novellen Granen. Den var min julläsning långt innan jag ägnade mig åt sådan, i år tänker jag att jag ska besöka Mumindalen och återuppleva det där alldeles speciella med att möta (den okända och därför lite skrämmande) julen för allra första gången.

Ulrica: En av de allra finaste julböcker jag vet är Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan. Det är en berättelse om två kanske lite udda tonåringar som kommunicerar via en Moleskin-anteckningsbok där de utmanar varandra att göra saker som för dem utanför den egna bekvämlighetszonen. En bok för alla läsare, trots de unga huvudpersonerna. Och inte nog med att den utspelas i New York – den tar också sin början i den fantastiska bokhandeln Strand och är full av boknördiga detaljer. En bok som gör mig alldeles varm i hjärtat!

Viktoria: Då måste jag ju tipsa om fortsättningen på Dash och Lilys utmaningsbok, som är den julbok jag läser i år. The twelve days of Dash & Lily har inte kommit på svenska än men jag är säker på att något förlag kommer att nappa innan nästa jul. Här har det gått ett år sedan Dash & Lily först blev tillsammans. Ett år fyllt av sorg och uppvaknande för Lily, som tidigare bara sett världen i rosenskimrande glitter. Denna ju verkar inte bli som de andra, Lily är sliten och deprimerad och alla runt om henne kan se det, utom hon själv. Tillsammans bestämmer Dash och hennes familj sig för att ge Lily precis en sådan jul hon alltid drömmer om att ge alla andra. Gulligt, romantiskt och väldigt juligt.

Passar också på att tipsa om en genre som jag brukar kasta mig in i med liv och lust inför julen men som har blivit lite åsidosatt i år. Gammeldags julkrim, eller period christmas crime. Det finns ju klassiker i genren, som Maria Langs ”Tragedi på en lantkyrkogård och Agatha Christies ”Poirots jul”. British Library Crime Classic ger också ut många fina bortglömda godingar i genren. Ta t ex Mystery in white: A Christmas crime story av J Jefferson Farjeon, som innehåller allt man kan begära av ett julmord. Snö, en isolerad stuga och och lite läskigheter. Jag föredrar dock ”The Santa Klaus Murder” av Mavis Doriel Hay där man faktiskt tar livet av en tomte. Om än en utklädd sådan.

Linda: Det går inte att komma ifrån att Astrid Lindgren är julskildringarnas mästarinna. Jag tänker på slädfärderna i Bullerbyn, taberaset i Katthult och lite senare när julen är över Pippis julgransplundring. En annan författare som gärna skildrar julen är Laura Ingalls Wilder. I första boken Det lilla huset i stora skogen firar familjen Ingalls jul med kusiner och gör snöänglar, medan de i den följande boken Det lilla huset på prärien befinner de sig mitt ute i ingenstans och missar nästan julen. Tur att deras galne och snälle granne lyckas springa på jultomten mitt på prärien och tar med sig julklappar till Laura och hennes systrar. Den vintrigaste av hennes böcker är utan tvekan Den långa vintern, där familjen nästan svälter ihjäl då den lilla staden på prärien blir helt igensnöad. Någon slags jul blir det i alla fall om än inte så överdådig som i Den lilla staden på prärien där Laura går på julfest och får en hel apelsin till efterrätt. Faktiskt finns alla julberättelserna från serien samlade i en bok som fått namnet A Little House Christmas Treasury: Festive Holiday Stories, som jag råkade klickat hem till jul.

Fanny: Här kommer grinchen! Jag läser inte jullit! Väl?! Jo, jag har visserligen mysläst Dash och Lilys utmaningsbok och jag ska också villigt erkänna att jag är grymt sugen på att läsa Wintersons Juldagar. Men nej, inte så mycket mer än så. Det går säkert att koppla samman med mitt näst intill icke-existerande feelgoodläsande. Jag kan dock passa på att tipsa om ett par andra böcker, som jag ännu inte skrivit om: Kåda av Ane Riel – en riktigt ruskig historia, som helt klart är en ovanlig och intressant spänningsroman om en familj som lever utanför normen på flera sätt. Och varför inte ge sig på en tegelsten under lediga mellandagar? Never let me go av Kazuo Ishiguro är värd varendaste läsminut.

Anna: Jag håller med Helena om att Wintersons Juldagar har det mesta man kan önska av en julbok men vi bör väl variera oss en smula här …  Jag har läst (och gett bort) den nyutkomna söta lilla sagan Räven och tomten av Astrid Lindgren och egentligen så är det illustratören Eva Erikssons bilder som jag allra mest vill puffa för. Hon skänker fantastiskt mysig julstämning som strålar ut från sidorna. Vill man sedan ha en riktigt avkopplande långläsning som räcker hela helgen så kan jag verkligen rekommendera Jane Gardams trilogi om imperiets barn: En engelsk gentlemanEn trogen kvinna, De sista vännerna. Ett julfirande spelar stor roll för handlingen så med lite god vilja så kan man hävda att de passar extra bra att läsa just under juldagarna. I familjen lyssnar vi på Tracey Thorn och Ron Sexsmith och hoppas på att just den här julen blir alldeles extra fin.

Med detta vill vi på Kulturkollo passa på att önska er alla en riktigt härlig jul. Hoppas att ni får många sköna lässtunder och rikligt med tid för att sköta om varandra och er själva.

Från oss alla, till er alla:

En riktigt God Jul!

Av Kulturkollo

Ett bloggkollektiv som drivs av åtta erfarna bokbloggare. Tillsammans täcker vi ett stort antal genrer och tanken är att erbjuda såväl bredd, som boknörderi i det lilla.