Kategorier
Kulturkoll Sakprosakoll

Se Bergman – för filmentusiasterna

Det började med en bilfärd och som alltid P1. Gunnar Bolins röst som pratar om Ingmar Bergman gör mig sällskap i kupén och han pratar om en eller två av hans filmer (just det här avsnittet handlade om Kris och Det regnar på vår kärlek). Till Bergmanpodden bjuder han in spännande gäster som talar med honom om en av Ingmar Bergmans filmer. Serien presenterar hela Bergmans produktion i kronologisk ordning och även om man inte sett typ en enda så är det mycket intressant att lyssna på. När jag sedan plockade fram Leif Zerns Se Bergman så förstod jag än mer att jag kan väldigt lite om Bergmans skapande. Mer om hans privatliv och livet på Fårö och diverse skandaler och konflikter. Det är ju synd.

I den välskrivna boken med det passande namnet så presenterar Zern Bergmans filmer och han utbildar mig på ett synnerligt pedagogiskt sätt. Boken kom första gången 1993 och ges nu ut i omarbetad upplaga. Fokus ligger på Ingmar Bergmans hela konstnärliga bana från de första teaterpjäserna som sattes upp i Helsingborg, filmerna där han regisserade andras manus, genom det gyllene femtio och sextiotalen ända till Fanny och Alexander som blev den sista mastodontprojektet. Teaterpjäser, filmer, böcker och andra texter presenteras i teman som t ex hur hans bildspråk är fyllt av kontraster mellan ljus och mörker, närbilder och silhuetter, gränser och grästillstånd. För min egen del så är det bara TV-serien Scener ur ett äktenskap och Trollflöjten som jag sett många gånger så jag har många filmer att se fram emot i sällskap med både Leif Zern och Gunnar Bolin.

Av Anna

Jag är en sån som läser ofta och mycket, gärna böcker från hela världen. Reser jorden runt via läsfåtöljen och gillar att diskutera det lästa med andra.

2 svar på ”Se Bergman – för filmentusiasterna”

Absolut. Det Zern gör i sin bok är att han resonerar och analyserar alla de teman och filmiska grepp som Bergman använder på ett spännande sätt.

Stängt för kommentering.