The High Priestess of Soul

helena-top

Nina Simone (1933-2003) ville från början bli klassisk konsertpianist, men med hjälp av sin unika stämma utvecklade hon i stället en särpräglad stil i såväl sång som i sina liveframträdanden.  Hon slog igenom med ”I Loves You Porgy” 1959 och har sedan dess gjort sig ett namn inte bara genom sin enastående stämma utan som  kompositör, pianist och aktivist för medborgerliga rättigheter.

Simone har ibland kallats The High Priestess of Soul, efter en av hennes skivor och även ”Dr. Nina Simone” efter att hon fick två hedersdoktorat. Hon var enligt egen utsago en diva, vilket gör att hon känns som klippt och skuren för vår temavecka Divor och Dämoner.

Hennes namn är välkänt men i ärlighetens namn kan jag inte så mycket om henne, hennes talang och påverkan. Jag vill veta mer. Jag har därför nu sett dokumentären ”What Happened, Miss Simone?” (2015), för att komma närmare denna diva.

Alabama’s gotten me so upset
Tennessee made me lose my rest
And everybody knows about Mississippi goddam

Eunice Kathleen Waymon, som hon egentligen hette, började sjunga först som vuxen. När hon nekats inträde till högre skolning som klassisk pianist började hon spela och sjunga på en pianobar. Hon ville dock inte att mamman skulle veta att hon spelade ”djävulens musik” så hon började att kalla sig för Nina Simone. Hon fick så småningom äntligen spela i Carnegie Hall, men inte som klassisk pianist utan som blues- och jazzsångerska.

Dokumentären ger dig inte bara en intressant bild av Nina Simone som artist och som privatperson, utan är också en intressant skildring av dåtidens amerikanska segregerade samhälle. Genom autentiska filmklipp, intervjuer med personer i artisten Simones närhet samt med enda dottern Lisa och genom dagboksanteckningar så målas bilden av en unik artist som allt mer drevs av ilska och som vågade ta scenen och göra politiska utspel som inte många vågade där och då.

Southern trees
Bearing strange fruit
Blood on the leaves
And blood at the roots
Black bodies
Swinging in the southern breeze

I Simones ryggsäck fanns en uppväxt i ett rasistiskt samhälle, utpräglad fattigdom, en misshandlande man och medborgarrättsrörelsens växande kraft, som påverkade hennes både som person och som artist. Hon blev en rebell då hon vägrade att anpassa sig till sin tids kvinnosyn och vad som förväntades av henne som svart kvinna. Hon lär ha gått fram till Martin Luther King för att proklamera att “I Am Not Nonviolent” och hennes  “Mississippi Goddam” blev ett soundtrack för hela medborgarrättsrörelsen.

Jag kan varmt rekommendera ”What Happened, Miss Simone?” då den är intressant både som ett tidsdokument och för att du får ta del av en naturkraft, en oerhört stark och genialisk kvinna – en riktig diva. Miss Nina Simone.

[box type=”tick” icon=”none”]Titel: What Happened, Miss Simone?
Genre: Dokumentär
Regissör: Liz Garbus, Hal Tulchin
Trailer
Medverkande: Nina Simone, Lisa Simone Kelly, Roger Nupie m.fl.
Release: 24 juni 2015 (USA)[/box]

Bild: ”Damien Mitchell’s Nina Simone, Bushwick, Brooklyn” av Shawn Hoke

Fanny

Boknörd som antingen läser hela tiden eller inte alls. Jag läser gärna om mörker och elände och såväl i roman- som novellform. Försöker emellanåt att utmana min litterära säkerhetszon, men lyckas inte alltid.

Visa alla inlägg av Fanny →