Kategorier
Sakprosakoll

Är det sant? Eller “Jag skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”

helena-top

Dags för ett nytt tema här på Kulturkollo. Och den här veckan drar vi igång med en recension av en bok som väldigt väl ringar in det vi ska skriva om under veckan som kommer.

Jack Werner är journalist och har ägnat sig med särskilt intresse åt viralgranskning sen 2013, först på tidningen Metro, sedan som frilansande föreläsare och journalist. I dagarna kommer hans nya bok Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå.

Som bibliotekarie är jag naturligtvis synnerligen förälskad i det här med källkritik och tar man i beaktande att jag också är gammal historiker så förstår ni kanske graden av källkritiksvurm. En bok om myter, fejk och hur man avslöjar dem är helt enkelt guld för mig.

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå består av exempel på virala myter, vandringssägner i digital miljö. Exemplen är inte bara valda för att vara sig själva nog, de belyser något i vår samtid och i vårt beteende som behöver belysas.

Jag är mycket förtjust i hur Jack Werner kväver den där lilla självbelåtenheten som ibland smyger sig på. Den där känslan av att ”det borde de väl ändå förstå att det där inte är på riktigt”. Vissa saker vill man ju så evinnerligt gärna att det ska vara sant…

För att hjälpa oss i en bit på väg i informationsdjungeln, och kanske också vaccinera oss mot den där självbelåtenheten avslutas Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå med tio konkreta tips på hur vi ska bete oss och tänka kring allt detta för att inte bli utnyttjade och lurade. Råden är en viktig och superbra påminnelse om att det inte behöver vara så svårt och samtidigt är en stor utmaning, hur lätt är det egentligen att göra sig fri från sina förutfattade meningar?

Jack Werner berättar om myter från internets barndom, nystar i den fortfarande obegripliga härvan kring Egor Putilov och blickar tillbaka mot clownskräckshösten 2016 (redan när det begav sig och jag la allt för mycket tid och energi på att lugna rädda barn hade jag oändlig hjälp av Jack Werners punktade granskning). Mycket känner jag igen och kan nicka igenkännande och efterklokt åt, annat är totalt okänt för mig och där kan jag bara skaka på huvudet och glädjas åt att inte ha dragits med. Men oavsett om det är bekant eller inte har Jack Werner något att säga oss med sina analyser och jag tycker att han gör det väldigt bra.

Titel: Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå
Författare: Jack Werner
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)

***

Eftersom vi inte riktigt kan få nog av det här med källkritik här på Kulturkollo (tre av oss är bibliotekarier, ok?) så tänker vi ägna hela veckan åt att utforska ämnet. På söndag återvänder jag till Jack Werner i en intervju där jag får ställa alla mina källkritikälskande frågor till honom.

Veckans tema heter Är det sant? och ska ägnas åt sanna och falska nyheter, tankar kring hur man bedömer trovärdighet och kanske också lite tänk om…-funderingar. Välkommen till vår Är det sant?-vecka!

Av Helena

Maniskt läsande bokälskare. Blandar gärna vilt bland genrer och författare men har en förkärlek för historiska romaner, dystopier och det mesta i gränslandet mellan magi och realism. Dras till mörkret.